priopćila bijela kuća

Biden sljedeći tjedan u posjetu Irskoj i Sjevernoj Irskoj

05.04.2023 u 14:39

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden će od 11. do 14 . travnja boraviti u Irskoj i Sjevernoj Irskoj na obilježavanju 25. godišnjice mirovnog sporazuma na Veliki petak, priopćila je u srijedu Bijela kuća

Biden će toj obljetnici nazočiti na jednoj strani granice, a potom će posjetiti dom svojih predaka na drugoj strani. Sporazum na Veliki petak, potpisan 10. travnja 1998., okončao je višedesetljetno krvoproliće između protestanata i katolika u Sjevernoj Irskoj, dijelu Ujedinjene Kraljevine, od kasnih 60-ih i u kojem je živote izgubilo preko 3600 ljudi.

No, tu godišnjicu će zasjeniti jednogodišnji bojkot probritanske unionističke stranke da sudjeluje u diobi vlasti, ključnoj odredbi sporazuma, zbog nezadovoljstva vezanog uz trgovinska pravila nakon brexita i zbog kojih ta pokrajina ima drugačiji tretman od ostatka UK-a. Biden će, kako je objavila Bijela kuća, tijekom posjete Sjevernoj Irskoj obilježiti "značajan napredak" postignut od 1998. i naglasiti spremnost SAD-a da podrži njezin "golemi gospodarski potencijal".

  • +15
ilustrativna galerija / Govor Joea Bidena iz Poljske Izvor: Profimedia / Autor: Wojtek Radwanski / AFP / Profimedia

U postizanju sporazuma iz 1998. posredovala je i američka administracija pod tadašnjim predsjednikom Billom Clintonom, koji će tjedan kasnije sa suprugom Hillary stići u Belfast na obilježavanje godišnjice. Biden, podrijetlom Irac, boravit će od 12. do 14. travnja u Republici Irskoj i posjetiti Dublin te domove svojih predaka u okrugu Louth i okrugu Mayo,

"Joe Biden je oduvijek naš prijatelj. Tijekom desetljeća, sve do danas, podržava mir. Bio je uz nas dok smo se suočavali s teškim posljedicama brexita", rekao je irski premijer Leo Varadkar.