odlučio MI5

U Sjevernoj Irskoj proglašena povišena opasnost od terorizma

28.03.2023 u 15:35

Bionic
Reading

Sigurnose službe u Sjevernoj Irskoj povisile su stupanj opasnosti od terorizma sa "znatne" na "ozbiljnu", priopćila je u utorak britanska vlada uoči očekivanog posjeta američkog predsjednika Joea Bidena u prigodi 25. obljetnice mirovnog ugovora

U objavi ove odluke koju je donio MI5, britanska vlada upozorava na "povišen stupanj terorističke aktivnosti", smjerajući na nedavni pokušaj ubojstva policajca. Ova razina opasnosti znači da postoji "velika mogućnost" napada, dodao je u priopćenju britanski ministar za Sjevernu Irsku Chris Heaton-Harris, istaknuvši da javnost treba biti "oprezna", ali ne "bojati se".

"U ovih 25 godina Sjeverna Irska se pretvorila u miroljubivo društvo", no "manji broj ljudi je ipak odlučan činiti zlo našim stanovnicima putem politički motiviranog nasilja", piše u tekstu. U njemu se spominje pokušaj ubojstva policajca Johna Caldwella na kojeg su 22. veljače zapucala dvojica muškaraca dok je djecu trenirao nogomet u Omaghu. Napad koji su politički čelnici tog teritorija pod britanskom upravom jednoglasno osudili, dogodio se malo prije 25. obljetnice mirovnog ugovora potpisanog 10. travnja 1998. nakon tridesetogodišnjeg krvavog sukoba u kojemu je život izgubilo 3500 ljudi.

Policija sumnja u Novu IRA-u, disidentsku republikansku skupinu koja je priznala odgovornost za dva napada zadnjih godina. U travnju 2021. bomba je bila postavljena pod automobil policajca ispred njegova doma. Sjeverna Irska je k tome u osjetljivom političkom trenutku: premda su se London i Bruxelles na kraju dogovorili o trgovinskim odredbama nakon brexita koje će vrijediti na tom području, lokalne političke ustanove i dalje su paralizirane zbog bojkota unionista DUP-a veoma odanih britanskoj kruni.