privremena mjera

Čeka se irska odluka: Facebooku i Instagramu prijeti gašenje u Europi?

08.03.2023 u 13:39

Bionic
Reading

Meta se suočava s velikom pravnom odlukom za nekoliko mjeseci, zbog koje bi mogla ugasiti Facebook i Instagram u Europi

Irska šefica za privatnost Helen Dixon, koja vodi Komisiju za zaštitu podataka (DPC), rekla je za Politico da će 'vrlo vjerojatno' donijeti konačnu presudu o Facebookovom legalnom alatu za slanje osobnih podataka u SAD i to prije nego Europska unija i SAD pokrenu sklapanje novog ugovora o prijenosu podataka.

DPC je u srpnju objavio svoj nacrt odluke o suspenziji pravnog alata, a koji sada čeka odobrenje drugih regulatora zaštite osobnih podataka u Europi i trebao bi biti dovršen do sredine svibnja.

To znači da se očekuje da američki tehnološki div Meta, koji posjeduje Facebook, neće više moći legalno slati osobne podatke, poput obiteljskih slika i geolokacijskih podataka, u SAD.

Meta je ranije poručila da bi takva odluka mogla ugasiti njezine usluge u Europi, uključujući Instagram.

'Ako Europska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primjerenosti i ne budemo li se mogli i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prijenosa podataka iz Europske unije u SAD, vjerojatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram, u Europi', poručili su u veljači.

Irska odluka također bi stvorila probleme drugim tvrtkama koje koriste pravni alat za prijenos podataka u SAD.

  • +2
Facebook Izvor: Profimedia / Autor: JUSTIN SULLIVAN / AFP / Profimedia

Mreža nacionalnih tijela za zaštitu podataka EU-a, Europski odbor za zaštitu podataka, treba odlučiti do 14. travnja hoće li potvrditi prethodnu irsku odluku o obustavi pravnog alata koji uglavnom koriste tvrtke, uključujući Metu, za prijenos osobnih podatka u SAD. Irski regulator, glavni europski regulator za Metu i druge velike tehnološke tvrtke sa sjedištem u Irskoj, tada će imati još mjesec dana da donese konačnu odluku.

U međuvremenu Europska komisija namjerava finalizirati potpuno novi sporazum o podacima sa SAD-om prije srpnja, nakon što je Sud pravde EU-a poništio dva prethodna sporazuma zbog straha od američkog nadzora.

Dixon je rekla da ne planira odustati od provedbe GDPR-a, zakona o zaštiti podataka i privatnosti.

'Postoje, naravno, potencijalni pravni načini za kojima može posegnuti bilo koja tvrtka, ali bilo bi vrlo nejasno i neizvjesno može li tvrtka dobiti odgodu našeg naloga u okolnostima ovog slučaja', dodala je.

'Ovaj slučaj odnosi se na povijesni sukob zakona EU-a i SAD-a, koji je u procesu rješavanja putem novog okvira EU-a i SAD-a za privatnost podataka… Pozdravljamo napredak koji su kreatori politika postigli u osiguravanju kontinuiranog prijenosa podataka preko granica i čekamo konačnu odluku regulatora o ovom pitanju', poručio je glasnogovornik Mete.