neki osuđeni na smrt

Iran tvrdi da je uhitio špijune CIA-e

22.07.2019 u 10:51

Bionic
Reading

Iranske vlasti objavile su da je uhićeno 17 špijuna koji su radili za američku Središnju obavještajnu agenciju (CIA) te da su neki već osuđeni na smrt, prenose u ponedjeljak iranski mediji

Ministarstvo za obavještajni rad je, kako prenosi državna televizija, razbila špijunsku mrežu CIA-e i uhitila 17 osoba, nakon čega su iranski mediji objavili fotografije 'časnika CIA-e' koji su bili u kontaktu s uhićenima.

'Identificirani špijuni su radili u vrlo osjetljivim i ključnim sektorima gospodarstva, nuklearne energije, infrastrukture, vojske i kibernetičke sigurnosti (...) gdje su prikupljali povjerljive informacije', priopćilo je ministarstvo.

U svom priopćenju također navodi da je akcija suzbijanja špijunske mreže izvedena u ožujku 2019.

Vijest da je Iran razbio američku špijunsku mrežu stiže nakon tri mjeseca rastućih napetosti sa Zapadom koje su počele nakon novih i postroženih američkih sankcija vjerskom režimu u Teheranu, a koje su stupile na snagu početkom svibnja.

Prošli tjedan je Iran u Hormuškom tjesnacu zaplijenio britanski tanker Stena Impero, nakon što su britanski marinci 4. srpnja kod Gibraltara zaplijenili iranski tanker koji je navodno prevozio sirovu naftu u Siriju, kršeći pritom sankcije EU-a.