ZAOŠTRAVANJE KRIZE

Iran prekinuo prodaju nafte Francuskoj i Britaniji

19.02.2012 u 16:44

Bionic
Reading

Ministar energetike i nafte Irana, Ali Reza Nikzad, objavio je danas na webu Ministarstva odluku da prekinu isporuku nafte britanskim i francuskim kompanijama

Odluka dodaje još jedan element zaoštravanju odnosa Irana sa zemljama EU, Izraelom i SAD-om, u vezi iranskog nuklearnog programa, a u okviru jačanja gospodarskih sankcija i ostalih sredstava pritiska na režim u Teheranu, da ga se natjera da se vrati za pregovarački stol.

Zemlje EU uvele su u siječnju nove sankcije prema kojima će od 1. srpnja 2012. uvesti potpuni embargo na uvoz iranske nafte. Ministar Mikzad bio je uzvratio 4. veljače da Teheran to neće čekati, već će ukinuti isporuku nafte 'nekim' europskim zemljama.

'Imamo naše klijente, a Iran će razmisliti o alternativama za kompanije kojima više nećemo isporučivati našu naftu', kazao je ministar.

Odluka stiže samo dan nakon što je Iran poslao, uz dozvolu Egipta, dva ratna broda u vode Mediterana i uoči dolaska još jedne delegacije Međunarodne komisije za atomsku energiju, koja stiže u Teheran večeras, a ostaje u Iranu do 21. veljače.