napetosti sa zapadom

Iran pozvao šefa IAEA-e na razgovore

11.09.2021 u 14:49

Bionic
Reading

Šef UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi dolazi ovaj vikend u Teheran gdje će razgovarati s iranskim dužnosnicima, što bi moglo umanjiti napetosti između Irana i Zapada zbog kojih su ugroženi pregovori o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma, kazali su u subotu diplomati.

Tri diplomata koji pomno prate rad IAEA-e kažu je potvrđen Grossijev odlazak u Iran, objavio je Reuters. Idućeg tjedna sastaje se 35-člani Upravni odbor spomenute agencije.

Grossi stiže rano u nedjelju u Teheran gdje će se sastati s novim čelnikom iranske Organizacije za atomsku energiju Muhamedom Eslamijem.

IAEA je obavijestila države članice ovoga tjedna da nije postignut napredak u pregovorima o dva ključna pitanja: objašnjenju tragova uranija koji su pronađeni na nekoliko starih, neoznačenih mjesta i hitnom omogućavanju pristupa određenoj opremi za nadzor kako bi agencija nastavila pratiti dijelove iranskog nuklearnog programa kako je predviđeno nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Neizravni iransko-američki pregovori o povratku odredbama nuklearnog sporazuma zaustavljeni su od lipnja. Washington i europski saveznici traže od tvrdolinijaškog predsjednika Ebrahima Raisija, koji je preuzeo dužnost u kolovozu, da se vrati pregovorima.

Po sporazumu Irana sa SAD-om, Kinom, Rusijom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, Teheran je pristao na ograničenja svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Predsjednik Donald Trump je, tvrdeći da sporazum ne ograničava dovoljno iranski nuklearni program, povukao SAD iz sporazuma 2018. i uveo ekonomske sankcije, na što je Iran 2019. odgovorio nepoštivanjem mnogih obveza iz sporazuma. Iran je, primjerice, obogatio uranij do razine znatno veće od dopuštene sporazumom.

Zapadne sile moraju odlučiti hoće li idućeg tjedna na sastanku 35-članog Upravnog odbora UN-ove agencije donijeti rezoluciju kojom kritiziraju Iran i povećavaju pritisak. Rezolucija bi mogla ugroziti nastavak pregovora o iranskom nuklearnom sporazumu jer će Teheran odgovoriti na takve poteze.

IAEA je početkom tjedna oštro osudila nedostatak suradnje Irana koji ozbiljno šteti njezinoj misiji nadzora nuklearnog programa.

Iran je, po procjenama s kraja kolovoza, povećao zalihe uranija obogaćenog do 60 posto, što je znatno iznad dopuštene granice od 3,67 posto, na 10 kg, pošto su svibnju iznosile 2,4 kg, a zalihe 20-postotnog uranija porasle su sa 62,8 kg na 84,3 kg.