SPORNE RAKETE

Iran poziva Washington na izbjegavanje 'novih napetosti'

31.01.2017 u 22:55

Bionic
Reading

Iran je u utorak pozvao Sjedinjene Države da ne pokušavaju stvoriti nove napetosti u vezi njegovog programa balističkih raketa, u ozračju već zatrovanom odlukom Donalda Trumpa da Irancima zabrani ulazak u Sjedinjene Države

Sjedinjene Države i Izrael su u ponedjeljak optužili Iran za novo ispaljivanje rakete srednjeg dometa, a Washington je za utorak sazvao hitan sastanak UN-ovog Vijeća sigurnosti. Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif nije ni potvrdio, ni osporio ispaljivanje rakete i rekao je da se 'nada da pitanje defenzivnog programa Irana neće biti upotrijebljeno kao izgovor novoj američkoj administraciji za izazivanje novih napetosti'.

On je rekao da iranski narod ne čeka tuđu dozvolu da se brani i dodao da su uvijek govorili da nikada neće upotrijebiti oružje protiv drugih, osim za obranu. Zarif je inzistirao na činjenici da se na balistički program Irana ne odnosi nuklearni sporazum iz srpnja 2015. zaključen sa šest velikih sila, ni rezolucija 2231 Vijeća sigurnosti. To je također stajalište Rusije, iranske saveznice. 'Iranske rakete nisu zamišljene za nošenje nuklearnih glava', ponovio je ministar na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim kolegom Jean-Marc Ayraultom.

Ministar Ayrault je podsjetio da je Pariz više puta istaknuo da ga zabrinjava nastavak balističkih pokusa Irana koji sprečavaju proces uspostave povjerenja pokrenut nuklearnim sporazumom iz Beča. Europska unija je također tražila od Teherana da se suzdrži svake akcije koja bi povećala nepovjerenje, poput pokusa balističkih raketa. Rusija je kritizirala sastanak Vijeća sigurnosti kao pokušaj pogoršanja stanja i ocijenila da iransko ispaljivanje rakete ne predstavlja kršenje rezolucije 2231.