TERORIZAM

Iran planirao napade na američka uporišta u Njemačkoj?

01.12.2011 u 16:09

Bionic
Reading

Njemačko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu zbog mogućeg planiranja napada Irana na američke vojne objekte u Njemačkoj, priopćilo je državno odvjetništvo u Karlsruheu u četvrtak.

„Pokrenuli smo istražni postupak i trenutačno provodimo operativne mjere“, rekao je državni odvjetnik Harald Range. Naglasio je kako postoji sumnja da Teheran, u slučaju napada SAD-a na Iran, planira izvesti napade na američka vojna uporišta u Njemačkoj.

Predsjednik njemačkog Ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Joerg Ziercke istodobno je naglasio kako trenutačno ne postoji „akutna opasnost“ od napada.

Njemačko državno odvjetništvo time je potvrdilo pisanje dnevnika „Bild“, koji je u četvrtak objavio kako Iran u slučaju napada SAD-a planira napade na američka uporišta u Njemačkoj kako bi onemogućio logistiku i opskrbu. Kako nadalje piše „Bild“, njemačko državno odvjetništvo provodi istragu zbog „špijunskih djelatnosti u svrhu sabotaže“. Cilj istrage je, kako se navodi, jedan njemački poduzetnik koji je njegovao „konspirativne kontakte“ s iranskim veleposlanstvom u Berlinu. Vlasti su 2. studenog pretražile kuću osumnjičenog.

SAD u Njemačkoj drži nekoliko vojnih uporišta od kojih je najveće u mjestu Rammstein, gdje se nalazi i najveća američka vojna zračna luka i vojna bolnica izvan SAD-a.