ŽUTI KOLAČ

Iran otvorio dva rudnika i kompleks za proizvodnju uranija

09.04.2013 u 12:17

Bionic
Reading

Iran je u utorak otvorio dva rudnika za iskapanje uranija koji će opskrbljivati novi kompleks za proizvodnju 'žutog kolača' u pokrajini Jazd, izvijestila je državna televizija

Dva rudnika smještena su u Sagandu, stotinjak kilometara od novog kompleksa, podignutog u Ardakanu. On će imati kapacitet godišnje proizvodnje od 60 tona žutog kolača, pročišćenog koncentrata uranove rude koji se koristi za proizvodnju nuklearnog goriva u centrifugama za obogaćivanje uranija.

Iran je prije desetak godina objavio otkriće tih rudnika u Sagandu, koji, po zapadnim stručnjacima, sadrže rudu slabe kvalitete.

U prošlosti smo ovisili o drugim zemljama u opskrbi žutim kolačem ali, hvala Bogu, rudnici se otvaraju jedan za drugim. Sada kontroliramo cjelokupan lanac proizvodnje nuklearne energije', kazao je predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u govoru izravno prenošenom na televiziji.

'Postali smo nuklearna zemlja i nitko nam to neće moći oduzeti', kazao je on.

Teheran je u utorak inaugurirao i akcelerator elektrona, izrađen u istoj pokrajini Jazd, te proizvodnju pet novih radio-izotopnih lijekova, povodom Nacionalnog dana nuklearne tehnologije, objavila je televizija.