ZLOGLASNI TUŽITELJ

Iran oslobodio 'Krvnika novinara'

06.02.2013 u 14:45

Bionic
Reading

Ozloglašeni teheranski tužitelj Saed Mortazavi, poznat kao 'Krvnik novinara' zbog mučenja i ubojstava političkih zatvorenika i novinara, pušten je u srijedu iz pritvora, dva dana nakon što je uhićen bez obrazloženja, izvijestila je državna novinska agencija IRNA

Bivši tužitelj, uhićen je nedugo nakon što je njegov politički saveznik, predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, javno optužio obitelj predsjednika parlamenta Alija Laridžanija da pokušava koristiti svoj utjecaj za financijsku dobit.

Ured tužitelja nije ponudio nikakvo obrazloženje Mortazavijeva uhićenja, ali njegov tajming sugerira da je povezan s optužbama za korupciju i najnoviji je pokazatelj da je Ahmadinedžad izgubio naklonost najmoćnijeg iranskog čelnika, vrhovnog vođe ajatolaha Ali Khameneija, ocjenjuje Reuters.

U srijedu je državna novinska agencija IRNA izvijestila da je Mortazavi pušten iz zatvora, pozivajući se na anonimne izvore.

Mortazavi je suspendiran s dužnosti 2010. zbog mučenja nasmrt trojice pritvorenih prosvjednika nakon predsjedničkih izbora 2009., za koje je oporba tvrdila da su lažirani u korist Ahmadinedžada i organizirala masovne prosvjede.

Human Rights Watch ranije je opisao Mortazavija kao 'serijskog zlostavljača ljudskih prava', čija 'neugodna prošlost seže unazad mnogo godina'.