sprema li se promjena

Iran čekaju kaotične političke borbe, nitko ih ne može predvidjeti

21.05.2024 u 19:58

Bionic
Reading

Iranske vlasti potvrdile su smrt predsjednika Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amir-Abdolahiana u helikopterskoj nesreći u nedjelju. Mnogi se sad pitaju što slijedi i hoće li doći do promjene državne politike

Nakon očajničke noćne potrage za letjelicom na neravnom terenu, spasioci su konačno pronašli mjesto nesreće i izvukli tijela osmero ljudi koji su bili u njoj. Al Jazeera je provjerila kakvi su planovi za njihov sprovod i što sad slijedi za Iran.

Kada će biti održane dženaze?

Tijela Raisija, Amir-Abdolahiana te drugih dužnosnika i osoblja dopremljena su u Tabriz, glavni grad iranske pokrajine Istočni Azerbajdžan. Održana je javna procesija. Još jedna ceremonija održana je jutros, nakon čega su započeli pogrebi obredi. U glavnom gradu održat će se još jedna procesija i druge svečanosti, čiji se detalji tek trebaju utvrditi.

Organizatori u Mašhadu rekli su da planiraju 'slavan' pogreb za Raisija, rođenog u svetom šijitskom gradu u sjeveroistočnom Iranu. Raisi je bio i skrbnik dobrotvorne zaklade koja upravlja svetištem. Vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei proglasio je petodnevnu javnu žalost.

Tko će postati iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova?

Mohamad Mohber i Ali Bagheri Kani sada su privremeni predsjednik i ministar vanjskih poslova do izbora. Ipak, izgledno je da će ostati na najvišim razinama vlasti, ako ne i na svojim novim pozicijama, jer su bili glavni oslonci Raisijeve administracije koju je Hamenei često hvalio i koja je blisko povezana s njim.

Što to znači za Iran?

Prema ustavu, Iran će sada morati održati izbore i izabrati novog predsjednika u roku od 50 dana, oko godinu dana ranije nego što je planirano. Državni mediji izvijestili su da će izbori biti održati 28. lipnja, a kandidati će biti registrirani između 30. svibnja i 3. lipnja.

Raisi je 2021. godine s velikom razlikom osvojio mjesto predsjednika nakon diskvalifikacije reformističkih i umjerenih kandidata te rekordno niskog odaziva. Uzimajući u obzir činjenicu da su svi iranski predsjednici koji su služili pod Hameneijem bili na dužnosti dva mandata, očekivalo se da će Raisi biti reizabran sljedeće godine.

'Pravosuđe, zakonodavna vlast, kao i izvršna vlast trenutno su pod kontrolom desničarski orijentiranih konzervativaca u Iranu', rekao je Reza H. Akbari, voditelj programa za Bliski istok i sjevernu Afriku pri Institutu za izvještavanje o ratu i miru.

'Dakle neki analitičari vjeruju da bi Raisijeva smrt mogla otvoriti prostor tradicionalnijim, konzervativnim kandidatima da pokušaju doći na mjesto predsjednika.'

  • +8
Ebrahim Raisi Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Koliko je Raisi bio značajan u Iranu?

Hamenei je vrhovni vođa od 1989. godine, ali kako ima 85 godina i posljednjih godina ima zdravstvenih problema, pitanje tko će ga zamijeniti na mjestu šefa države postalo je istaknutije u Iranu. Raisijevo ime bilo je istaknuto uz Hameneijeva 55-godišnjeg sina, Mojtaba. Ipak, neki analitičari kažu da se nikada ne bi popeo na najviši položaj.

'Raisi je bio slab predsjednik, ali je bio lojalist i najlojalnija opcija kojeg je vrhovni vođa mogao pronaći', rekao je Hamidreza Azizi, gostujući suradnik z njemačkom Institutu za međunarodne i sigurnosne poslove (SWP) u Berlinu.

U isto vrijeme njegovo konzervativno podrijetlo 'dalo mu je određenu razinu podrške pristaša vlade i elita', rekao je Azizi.

Raisi nije komentirao mogućnost da naslijedi Hameneija. Mojtaba Hamenei je, s druge strane, klerik s bliskim vezama s elitnim Korpusom čuvara Islamske revolucije (IRGC), a rijetko se pojavljuje ili javno govori.

'Političke borbe koje uslijede nakon smrti vrhovnog vođe više će nego vjerojatno biti previše kaotične da bismo ih mogli predvidjeti', rekao je Akbari.

Hoće li njegova smrt promijeniti međunarodnu politiku Irana?

Raisi i Amir-Abdolahian proveli su gotovo tri godine uspostavljajući se kao lica Irana na globalnoj sceni, ali njihov odlazak vjerojatno neće označiti veliki pomak za vanjsku politiku zemlje. Iranski politički establišment ima otprilike jedinstven pogled na međunarodnu politiku.

Privremeni predsjednik Mohamad Mohber uglavnom je bio usredotočen na lokalne poslove, od vođenja politike do upravljanja naporima da se stabilizira iransko gospodarstvo jer je više godina pod sankcijama. Ali također je pratio predsjednika ili pak sam vodio delegacije na inozemnim putovanjima od Kine i Rusije do turneje Afrikom.

Privremeni ministar vanjskih poslova Ali Bagheri Kani bio je glavni pregovarač Irana u nuklearnim pregovorima s globalnim silama.

Mnoga imenovanja od 2021. uključivala su osoblje IRGC-a, a Mohber ili sljedeći predsjednik vjerojatno neće preokrenuti taj trend. Posljednje veliko imenovanje dogodilo se u svibnju 2023., kada je Hamenei odabrao zapovjednika IRGC-a Alija Akbara Ahmadiana za novog šefa sigurnosti Irana.

Što je s iranskim regionalnim mrežama?

Sve veća potpora Irana 'osovini otpora', tj. političkim i vojnim skupinama poput Hezbolaha u Libanonu, Islamskog otpora u Iraku i hutista u Jemenu, obuhvatila je desetljećima dugu stratešku politiku koja se neće promijeniti nakon smrti Raisija i Amir-Abdolahiana.

Njihovi nasljednici bit će odgovorni za razvoj učinkovite javne slike suradnje i potpore članicama te osovine, a održavat će komunikacijske linije sa SAD-om i europskim silama. Ovo je posebno važno usred izraelskog rata protiv Gaze, koji prijeti regiji te je sukobio Iran i osovinu protiv Izraela i njegovih saveznika.