DAILY TELEGRAPH:

Iran ima plan B za atomsku bombu

03.03.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Iran ima plan B za svoj atomski program, pokazuju fotografije snimljene ranije ovoga mjeseca, na kojima se vidi aktivnost u tvornici s proizvodnim kapacitetima za plutonij. Britanski Daily Telegraph izvještava o misterioznoj tvornici Arak, u koju je međunarodnim inspektorima već godinu i pol zabranjen ulazak

Inspektori IAEA (Međunarodne atomske agencije) još od kolovoza 2011. pokušavaju posjetiti tvornicu Arak, udaljenu oko 200 kilometara od iranskog glavnog grada Teherana, zbog sumnji da se koristi u svrhe proizvodnje atomskog oružja. Iranske vlasti zabranile su im pristup velikom dijelu tvornice te odbile o njoj dati ikakve informacije, no nedavno snimljene fotografije svjedoče o velikoj aktivnosti u Araku.

Atomski stručnjaci smatraju kako se u toj tvornici radi na proizvodnji plutonija, što predstavlja iranski plan B za atomsku bombu s obzirom na to da se radi i na obogaćivanju uranija. Iran inzistira na tome da je njegov nuklearni program miroljubiv te se razvija zbog energetskih razloga, a izrada atomske bombe nije cilj. Zapadne sile i Izrael pak su duboko zabrinuti mogućnošću da Iran napravi nuklearno oružje zbog čega se ovih dana održava nova runda pregovora u Kazahstanu oko iranskog nuklearnog programa.

Fotografije koje je objavio Daily Telegrah svjedoče o tome da iranski nuklearni program ide naprijed punom parom, pa i u doslovnom smislu s obzirom na bijele plinove koje ispušta tvornica Arak, što pokazuje njezinu redovitu aktivnost.