UNATOČ PRIJETNJI SANKCIJAMA

Iran gradi nove pogone za obogaćivanje urana

08.02.2010 u 11:31

Bionic
Reading

Iran je u ponedjeljak najavio gradnju deset novih pogona za obogaćivanje uranija i razvoj protuzračnog raketnog sustava nalik ruskom S-300, javljaju agencije.

Šef iranske agencije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi najavio je da će deset novih pogona za obogaćivanje uranija biti izgrađeno do sljedeće perzijske nove godine, koja počinje 21. ožujka, piše dpa.

Salehi je također najavio da će Iran već u utorak početi obogaćivati uranij do razine od 20 posto, kao što je u nedjelju naložio predsjednik države Mahmud Ahmadinedžad. Proces će početi u najvećem postrojenju za obogaćivanje uranija u Natanzu.

Ahmadinedžad je izjavio da će Iran sam proizvoditi 20-postotni uranij, koji mu navodno treba za medicinski istraživački reaktor u Teheranu, ako mu ga velesile ne budu htjele isporučiti po njegovim uvjetima. Najava je izazvala vrlo negativnu reakciju zapadnih zemalja i novu prijetnju sankcijama.

Istodobno, agencija Reuters javlja kako je zapovjednik iranskih zračnih snaga Hešmatolah Kasiri najavio razvoj domaćeg protuzračnog raketnog sustava.

Islamska Republika je od Rusije nastojala kupiti sustav S-300, ali ruska državna agencija za trgovinu oružjem već dulje vrijeme oteže s isporukom. Sjedinjene Države, Izrael i međunarodna zajednica intenzivno pritišću Moskvu da to niti ne učini. Takvo rusko ponašanje iransku stranu čini nervoznom.

"Jedina oprema koju smo željeli nabaviti u inozemstvu jest sustav S-300.. No, Rusija, zbog neprihvatljivih razloga, oteže s isporukom. Stoga će u bliskoj budućnosti naši stručnjaci i znanstvenici razviti domaći protuzračni sustav koji će biti jednako moćan kao i S-300, ako ne i moćniji", rekao je Kasiri

Sustav S-300 pomogao bi Iranu da onemogući eventualne američke i izraelske pokušaje bombardiranja njegovih nuklearnih postrojenja.