RUSIJA IZBJEGAVA SUKOB

Iran: 10 novih tvornica za obogaćenje urana

30.11.2009 u 16:06

Bionic
Reading

Zamjenik predsjednika iranskog Povjerenstva za nuklearnu energiju Ali Akbar Salehi optužio je predstavnike Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) da svojim kritičkim izvješćem samo potiču Teheran na razvijanje novih nuklearnih postrojenja

TEHERAN - Francuska je pozvala na nove sankcije protiv Irana, uz objašnjenje da se diplomatskim putem nije postigao uspjeh. Ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko u posjetu Iranu, pokušao je ublažiti nastalu situaciju, kazavši kako smatra da još uvijek postoje izgledi za rješenje krize pregovorima.

Ali Akbar Salehi u ponedjeljak je za državni radio rekao kako je iranska provedba odluke o izgradnji deset novih tvornica za obogaćenje urana potrebna, nakon što je IAEA u petak rezolucijom zatražila da Iranci prekinu sve aktivnosti na obogaćivanju urana.

Rusija želi izbjeći napetosti s Iranom zbog nuklearnog pitanja, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko koji vjeruje da će se pregovori između Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nastaviti.

Iranski čelnici zaprijetili su da će ograničiti suradnju s IAEA-om i graditi nove tvornice za obogaćenje uranija pošto je u petak ta agencija izglasala rezoluciju kojom osuđuje iransku nuklearnu politiku.

"Kad je riječ o ruskim interesima, konstruktivan sporazum između Teherana i šest zemalja (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke koje s Iranom pregovaraju o njegovu nuklearnom programu) izuzetno je važan i mi nikako ne želimo izbijanje napetosti", rekao je Šmatko.

Na konferenciji za novinare održanoj s iranskim ministrom vanjskih poslova Manušerom Motakijemm, ruski ministar izrazio je "nadu u nastavak pregovora" Teherana s predstavnicima velikih sila.

Tradicionalno naklonjenija Iranu od Zapada, Rusija je u petak glasala za rezoluciju kojom IAEA osuđuje Teheran, a tim tekstom otvara se put mogućim sankcijama Ujedinjenih naroda protiv Irana.