preuzimanje 1. kolovoza

Velike promjene u BiH: Inzko podnio ostavku, Schmidt imenovan za novog visokog predstavnika

27.05.2021 u 18:03

Bionic
Reading

Njemački političar Christian Schmidt imenovan je u četvrtak za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a Valentin Inzko koji je do sada obnašao tu dužnost podnio je ostavku, potvrđeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu

Odluku o imenovanju Schmidta donio je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) kojega čine najutjecajnije zapadne zemlje te Turska i Rusija, a predstavnik te zemlje, kako je navedeno u službenom priopćenju OHR-a, nije se s to odlukom suglasio.

Kako je pojašnjeno, Schmidt će dužnost u Sarajevu preuzeti 1. kolovoza a tada će stupiti na snagu i Inzkova ostavka.

"Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Schmidt ubrzati ispunjenje uvjeta i ciljeva iz programa 5+2 (za zatvaranje OHR-a) i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednu provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH", stoji u izjavi PIC-a.

Kako je pojašnjeno, o imenovanju će biti obavješten Glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Sam Schmidt je nakon potvrde njegova imenovanja u izjavi za portal banjolučkih "Nezavisnih novina" kazao kako će osnova njegova djelovanja u BiH biti da radi u suglasnosti s predstavnicima međunarodne zajednice, izabranim dužnosnicima, građanima BiH i mladim ljudima.

"Najvažnije je da zemlju ispratimo na njenom izazovnom putu ka Europi", kazao je.

Pri tom je izrazio zahvalnost Inzku na dosadašnjem angažiranju kojega je nazvao "izvanrednim" dodajući kako je uvjeren da će on nastaviti savjesno obavljati posao visokog predstavnika sve do 1. kolovoza.

Schmidt je najavio kako do dolaska u BiH neće iznositi političke komentare o stanju u toj zemlji.

Nakon objave imenovanja iz ruskog veleposlanstva u BiH reagirali su izjavom u kojoj su naveli kako Rusija izražava "odlučno neslaganje" s tim činom.

"Ignoriranje načela konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH", stoji u izjavi u kojoj Rusija dodaje da bi visokog predstavnika zapravo trebalo imenovati Vijeće sigurnosti UN-a jer on bez toga neće imati međunarodno pravni legitimitet.

Do sada je jedino prvi visoki predstavnik u BiH Carl Bildt imenovan u Vijeću sigurnosti UN-a a nema naznaka da će zapadne zemlje dopustiti da kroz takav mehanizam Rusiji dopusti blokiranje Schmidtova imenovanja.

Kada preuzme dužnost u BiH Schmidt će biti osmi visoki predstavnik međunarodne zajednice u toj zemlji sa zadaćom nadziranja provedbe civilnog dijela Daytonskog sporazuma kojim je 1995. godine okončan troipolgodišnji rat.