JOHNSON NA UDARU KRITIKE

Interna istraga o zabavama u Downing Streetu: 'Neki od skupova o kojima je riječ predstavljaju ozbiljan propust'

31.01.2022 u 16:56

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson dobio je najnovije informacije o internoj istrazi o kršenju restriktivnih mjera uvedenih zbog koronavirusa na navodnim zabavama koje su se održavale u njegovoj rezidenciji u Downing Streetu, priopćio je u ponedjeljak vladin ured

Johnson je suočen s dosad najvećom prijetnjom za svoj premijerski položaj nakon optužbi da je kršio mjere opće karantene koje je sam uveo, sudjelujući na rođendanskoj proslavi u Downing Streetu u vrijeme zabrane okupljanja u zatvorenim prostorima u 2020. Ta je proslava posljednja na listi okupljanja u Downing Streetu.

Sue Gray, viša državna službenica, kritizirala je ponašanje Borisa Johnsona koji je dopuštao održavanje društvenih okupljanja tijekom izolacije, što je bilo 'teško opravdati', javlja The Guardian. Nalazi su objavljeni na vladinoj web stranici u skraćenom i redigiranom obliku, nakon što je gradska policija Met prošli tjedan rekla da istražuje neke od skupova.

U izvješću Gray nije kritizirala premijera osobno, ali je istaknula greške vodećih ljudi vlade. U izvješću od 12 stranica stoji: “Barem neki od skupova o kojima je riječ predstavljaju ozbiljan propust u poštivanju ne samo visokih standarda koji se očekuju od onih koji rade u srcu vlade, već i standarda koji se očekuju od cjelokupnog britanskog društva u tom razdoblju“.

“Ponekad se čini da se premalo razmišljalo o tome što se događa diljem zemlje u razmatranju prikladnosti nekih od ovih skupova, rizika koje predstavljaju za javno zdravlje“, dodala je Gray.

Grey je navela 16 skupova koje je pregledala u potrazi za dokazima o kršenju pravila, od kojih 12 provjerava policija. To uključuje okupljanje u stanu na broju 10 – za koje se smatra da se odnosi na premijerovu vlastitu rezidenciju iako živi na broju 11 – i božićnu zabavu u Downing Streetu.

Londonska policija u petak je priopćila da je pokrenuta istraga o nekim od događaja kako bi se procijenilo jesu li počinjena kaznena djela.

Medijska izvješća o više od desetak okupljanja u vrtu Downing Streeta 10, uključujući i 'tulum' na koji su gosti trebali "donijeti vlastitu cugu", izazvali su golemi gnjev javnosti, jer je takvo ponašanje ukazivalo na to da se politička elita ne pridržava strogih pravila o izolaciji koja su uvedena za cijelu zemlju.

Upitan misli li da je prekršio pravila, Johnson je ranije u ponedjeljak rekao: "Morat ćete pričekati i vidjeti ishod istrage... ali naravno da se apsolutno držim onoga što sam prethodno rekao."

Johnson se ispričao za počinjene pogreške te je priznao da je prisustvovao jednoj vrtnoj zabavi, misleći da je riječ o radnom događaju, no odbija sve češće pozive da odstupi s dužnosti.

Istodobno su sve slabije ocjene koje dobiva u anketama uznemirile Johnsonove stranačke kolege, jer one povećavaju izglede za pokretanje glasanja o povjerenju vodstvu stranke.