SASTANCI U NEW YORKU

Intenzivirani napori za izbjegavanje krize oko Palestine

19.09.2011 u 12:02

Bionic
Reading

Međunarodna zajednica u nedjelju je u New Yorku nastavila s angažmanom na nastojanju da se izraelsko-palestinski mirovni pregovori nastave te da se izbjegne kriza oko zahtjeva Palestinske samouprave za dobivanjem punopravnog članstva u UN-u

Dužnosnici su se sastali dva dana nakon što je predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas izjavio da će ovaj tjedan od UN-a zatražiti punopravno članstvo Palestine u Općoj skupštini UN-a, izazvavši diplomatski spor s Izraelom i SAD-om.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton razgovarala o njezinom nedavnom posjetu regiji. 'Cilj nam je isti - pokušati dovesti obje strane za pregovarački stol', rekao je neimenovani američki dužnosnik.

I visoki diplomati SAD-a, Rusije, EU-a i UN-a - članovi Kvarteta za Bliski istok - sastali su se u nedjelju, rekao je neimenovani EU-ov dužnosnik. U posljednjih nekoliko tjedana intenzivno su se trudili uvjeriti Palestince da izbjegnu konfrontacije s Izraelom. Dužnosnici tvrde da diplomati procjenjuju stanje, no nisu objavili druge pojedinosti o tim razgovorima. Tijekom tjedna dužnosnici Kvarteta trebali bi svakodnevno raspravljati o tom problemu.

Washington i Izrael smatraju da bi, ukoliko se UN izjasni za palestinsko članstvo u toj organizaciji, takav potez mogao naškoditi izgledima za uspjeh mirovnih pregovora. Vlade obiju država smatraju da se palestinska država može osnovati samo dogovorom između obiju strana.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije je odbacio nastojanja palestinskog predsjednika Abasa da zatraži priznanje palestinske države u UN-u. 'Mir se može postići jedino izravnim pregovorima s Izraelom', stoji u Netanyahovu priopćenju u kojemu se Palestinska samouprava optužuje za neprekidno izbjegavanje pregovora s Izraelcima.

'Pošto Palestinska samouprava odustane od tih neproduktivnih mjera, osobito od unilateralne odluke da se obrati UN-u, u Izraelu će naći partnera za pregovore i mir', rekao je.

State Department je ponovio kako će Washington i dalje nastojati vratiti Izraelce i Palestince za pregovarački stol. 'Nastojat ćemo ih potaknuti da se vrate za pregovarački stol kako bi mogli razmotriti brojna pitanja o konačnom statusu te postići sveobuhvatni mirovni sporazum čiji bi rezultat bile dvije države koje egzistiraju jedna pokraj druge', rekao je u nedjelju glasnogovornik State Departmenta Mark Toner. SAD se i ranije oštro protivio inicijativi Palestinske samouprave, tvrdeći, poput Izraelaca, da se palestinska država može osnovati samo kroz pregovore.

Sjedinjene Države najavile su da će staviti veto na palestinski zahtjev Vijeću sigurnosti, te je stoga izglednije da će Palestinci zahtjev za prijemom države iznijeti pred Opću skupštinu UN-a kako bi svoj status s 'entiteta' podignuli na razinu 'države nečlanice', po uzoru na Vatikan.

Kako se očekuje, najmanje 120 zemalja od 193 članica UN-a vjerojatno će podržati Palestince. Time će im otvoriti put za punopravno članstvo u međunarodnim UN-ovim tijelima, među kojima je Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu, gdje bi mogli podići tužbu protiv Izraela zbog duge okupacije Zapadne obale.

Abas je rekao da želi priznanje Palestine o granicama prije rata 1967., uključujući Zapadnu obalu, istočni Jeruzalem i Pojas Gaze, dodavši kako bi to omogućilo da se Palestinci vrate pregovorima s Izraelom.