UŽAS U KBC OSIJEK

Instrumentarke od umora padaju u nesvijest, prijete im otkazima

21.02.2013 u 20:24

Bionic
Reading

Sestre instrumentarke Kliničkog bolničkog centra Osijek, kojima su ukinuta dežurstva i uveden rad u smjenama, te je donesena odluka o tome da se u njihov opis poslova dodaju poslovi medicinskih tehničara, dok su medicinskim tehničarima ovlasti proširene na zadatke sestara instrumentarki, uprava ove bolnice zaprijetila je spomenutim djelatnicima otkazima

Da u ravnateljstvu osječke bolnice misle ozbiljno sa smjenama, dokaz je i informacija kako je prije nekoliko dana, nakon gotovo 20 godina na toj funkciji i s 42 godine radnog staža, smijenjena i glavna instrumentarka operativnog trakta. Na njezino mjesto sada je postavljen medicinski tehničar, koji je samo prije osam dana svom opisu radnih zadataka dodao i one instrumentarki, piše Glas Slavonije.

'Iako imamo četiri medicinske sestre koje su više instrumentarke, one nisu dobile ovaj posao, nego je na tu funkciju stavljena osoba koja ovaj posao uopće ne poznaje. Obrazloženje zbog kojeg je bivša glavna sestra smijenjena navodno je loša komunikacija s pretpostavljenima, što je apsurdno', tvrdi jedan od djelatnika KBC-a Osijek, koji zbog straha od otkaza želi ostati anoniman.

Pozivi uplakanih medicinskih sestara ne prestaju, a sve svjedoče o tome kako u cijelom svom radnom stažu nisu svjedočile težim i nekorektnijim radnim uvjetima. U kakvoj su se situaciji našle ove iznimno cijenjene i tražene medicinske djelatnice svjedoči i informacija da se u utorak u kardiokirurškoj sali jedna sestra instrumentarka onesvijestila, te ju je zamijenio perfuzionist. Kada je sestra malo došla k sebi, morala je nastaviti rad.

'Ozbiljno razmišljamo o odlasku iz osječke bolnice i neke od nas već su poslale zamolbe za radna mjesta u drugim zdravstvenim ustanovama, pa makar morale otići i u Njemačku. Mi smo jedini koji su prisiljeni raditi u smjenama, iako u bolnici još uvijek više od 1.000 zaposlenih radi u dežurstvima. Ako je stvar da moramo spasiti bolnicu, državu ili svemir, onda učinimo to svi zaposleni', poziva ovaj djelatnik KBC-a