OPSKRBA RADIOFARMACEUTICIMA

Institut 'Ruđer Bošković' dobio novi ciklotron

26.04.2009 u 13:51

Bionic
Reading

Na Institutu "Ruđer Bošković" u novouređenu ciklotronsku dvoranu danas je smješten novi ciklotron koji će svoju primjenu, osim u proizvodnji radiofarmaceutika za potrebe medicinske dijagnostike, naći i u temeljnim znanstvenim istraživanjima u fizici, radiokemiji i biomedicini, priopćeno je danas iz tog instituta

Početak pokusnog rada ciklotrona na proizvodnji radiofarmaceutika namijenjenih hrvatskoj nuklearnoj medicini očekuje se u drugoj polovici godine, kažu u Institutu koji je ciklotron nabavio zajedno s poliklinikom Medikol.

Osim temeljnih znanstvenih istraživanja, na novom ciklotronu svakodnevno će se proizvoditi radiofarmaceutici za potrebe medicinske dijagnostike i to primarno za dijagnostiku malignih, ali i neuroloških bolesti poput Alzheimerove.

Novi ciklotron omogućit će opskrbu cijele Hrvatske, ali i regije jugoistočne Europe medicinskim radifarmaceuticima, u prvom trenutku kratkoživućim za potrebe medicinske dijagnostike, a kasnije i šire, kažu u Institutu.

Novi ciklotron zamijenio je stari Zagrebački ciklotron iz 1962. koji je bio jedan od najsuvremenijih instrumenata takvog tipa u svijetu. Koristio se primarno za potrebe temeljnih znanstvenih istraživanja, ali i za proizvodnju radioaktivnih izotopa širokog spektra koji su se koristili i za potrebe medicinske dijagnostike u brojnim bolnicama i zdravstvenim ustanovama u široj zagrebačkoj regiji, pa čak i u inozemstvu.