AFERA ŽNJAN

Institucije se trgnule: Kaznene prijave za splitske divlje graditelje

09.11.2016 u 14:34

Bionic
Reading

Zgražanje javnosti nad najavom ministra graditeljstva i prostornog uređenja da neće rušiti čak pedesetak kafića ilegalno izgrađenih na najvećoj splitskoj plaži Žnjan, oko čega je postigao dogovor s gradonačelnikom Ivom Baldasarom, izazvalo je barem nekakav efekt: Splitska policija objavila je da je zbog bespravne gradnje podnijela kaznene prijave protiv dvojice tamošnjih ugostitelja

'Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 52-godišnjakom i 37-godišnjakom. Utvrđena je sumnja da su bez građevinske dozvole započeli izgradnju ugostiteljskog objekta na pomorskom dobru na predjelu Žnjan, a nakon što im je u svibnju ove godine nadležno ministarstvo rješenjem naložilo uklanjanje objekta i postavilo znak zabrane gradnje, nastavili su s izgradnjom objekta koji su dovršili i stavili u funkciju', stoji u službenom priopćenju Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Dvojicu bespravnih graditelja tereti se za djela 'protupravne gradnje' te za 'skidanje i povredu službenog pečata i znaka'.

Kaznene prijave iznenađujuće su osvježenje u postupanju institucija, općenito vrlo benevolentnih i inertnih u slučaju devastacije Žnjana, platoa koji je dugo godina predstavljao potencijalno najveći splitski resurs.

Kako je tportal više puta izvještavao, građevinska agresija na veliku plažu započela je tako što su splitske gradske vlasti izdavale jednogodišnja koncesijska odobrenja za postavljanje 'modula' od maksimalnih dvanaest četvornih metara, što su ugostitelji iskoristili kako bi na samom rubu obale gradili desetke klubova i kafića i od nekoliko stotina kvadrata. U općem kaosu odgovornost za uvođenje reda prebacivala se između Grada, Županije, raznih inspekcija i same države, a u međuvremenu je Žnjan doslovno utonuo u kaos.

Ministar Lovro Kuščević u predizbornoj kampanji najavljivao je da će njegovo ministarstvo već završetkom turističke sezone krenuti s rušenjima, no ovog tjedna je zajedno s gradonačelnikom Ivom Baldasarom krenuo u potpuno drugom smjeru: premda za ovo područje postoji jasan urbanistički plan, najavio je izradu novoga i moratorij s uklanjanjima 'dok se ne vidi može li se nešto eventualno uklopiti'. Razvoj događaja zgrozio je većinu Splićana pa su se bijesnim reakcijama zbog spašavanja bespravnih graditelja javili SDP i stranka Pametno, zatim radikalni HČSP, ali čak i Kuščevićev splitski HDZ.