CENZURA

Instagram briše sve postove povezane s ubijenim generalom Sulejmanijem

20.01.2020 u 15:23

Bionic
Reading

Američka društvena mreža Instagram sustavno uklanja sve objave u kojima se spominje iranski general Kasim Sulejmani, ubijen u Iraku u napadu američkim dronom

Popularna platforma za obradu i dijeljenje fotografija ovim se potezom pridružila američkim sankcijama protiv režima u Teheranu, ističe Deutsche Welle i dodaje kako je riječ o cenzuri društvene mreže koja je vrlo važna za Irance.

Iranski stručnjak za digitalno pravo Amir Rašidi u razgovoru za međunarodni njemački javni medijski servis ističe da je Instagram bio jedina platforma na kojoj su se Iranci mogli slobodno izražavati. 'Sada nas i Instagram cenzurira', upozorio je Rašidi.

Prema dostupnim podacima, čak 24 milijuna Iranaca koristi Instagram, mrežu koja ostatku svijeta ponajviše služi za dijeljenje fotografija, dok u Iranu ima političku težinu nakon što je vlada u Teheranu blokirala Facebook i Twitter. Deutsche Welle ukazuje na to da se odnedavno na Instagramu brišu statusi ne samo privatnih korisnika, novinara i aktivista za ljudska prava, već i medija i novinskih agencija. Prema navodima Međunarodne federacije novinara (IFJ), Instagram je dosad ukinuo profile petnaest iranskih novinara.

Koncern Facebook, kojem pripada i Instagram, priopćio je da je uklanjanje sadržaja u kojima se spominje general Sulejmani u skladu s američkim sankcijama protiv Irana.

Američki predsjednik Donald Trump još u travnju prošle godine ponovio je da službeni Washington smatra Iransku revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, nakon čega je Instagram izbrisao profile više pripadnika te postrojbe, a među njima i onaj generala Sulejmanija.

Prema najnovijoj odluci čelnika Instagrama, na udaru cenzure su svi oni koji u svojim objavama spomenu Sulejmanija. Cenzura se, dodaje Deutsche Welle, odnosi na one koji žale za generalom, ali i na one koji isključivo informiraju o stanju u Iranu. U vrijeme u kojem građanima treba pristup informacijama nedopustivo je da Instagram cenzurira iranske medije, novinare i druge korisnike, upozorio je Anthony Bellanger, glavni tajnik IFJ-a.

Prema mišljenju njemačkog stručnjaka za zaštitu podataka i suca upravnog suda Maltea Engelera, američke platforme pod utjecajem politike Washingtona odlučuju, prema potrebi, i protiv slobode govora.

Platforme riskiraju ako ostave neke objave, ali ništa ne riskiraju ako ih izbrišu, kazao je Engeler za Deutsche Welle i dodao da zaposlenici Instagrama brišu i bezazlene postove. Engeler je nadodao da time nastaje opasnost od tzv. chilling efekta, odnosno pada spremnosti na javno izražavanje mišljenja.