LAKŠE OSTVARENJE PRAVA

Inicijativa Narod odlučuje zahtijeva dopisno i elektroničko glasanje zbog koronavirusa

14.05.2020 u 13:08

Bionic
Reading

Građanska iniciajtiva Narod odlučuje uputila je u četvrtak zahtjev predstavnicima državne vlasti i Nacionalnom stožeru civilne zaštite da se na sljedećim parlamentarnim izborima omogući biračima dopisno i elektroničko glasanje.

Održavanje dopisnog i elektroničkog glasanja, u okolnostima globalne pandemije, smanjilo bi opasnost od širenja zaraze i omogućilo da što više hrvatskih državljana koristi Ustavom zajamčeno pravo glasa, te bi povećalo legitimitet izbora, ističe se u zahtjevu upućenom Saboru, Vladi, predsjedniku Republike i članovima Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Omogućavanje što lakšeg ostvarenja biračkog prava osnovna je zadaća svake demokratske vlasti, poručuje GI.

U EU-u je dopisno glasanje moguće u 19 od 27 država članica: Italiji, Austriji, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Francuskoj, Portugalu, Slovačkoj, Rumunjskoj, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj i odnedavno u Poljskoj, a u procesu njegova uvođenja su Češka i Latvija.

Hrvatska ima sve potrebne infrastrukturne preduvjete za učinkovitu provedbu oba načina glasanja, to je dokazala i organizacija mnogih djelatnosti u državi za vrijeme pandemije koronavirusa, ističe se u priopćenju.

Ako se, prema najavama iz vladajuće koalicije, parlamentarni izbori održe u srpnju, za vrijeme pandemije, to će sigurno dodatno smanjiti izlaznost birača, a time i demokratski legitimitet izabranih saborskih zastupnika, kao i Vlade.

Suprotno tome, cilj bi trebao biti veća izlaznost birača, jači legitimitet Sabora i Vlade te zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, navodi GI Narod odlučuje.