PREDSJEDNIK NA NOVOJ TV

Informirati javnost, pa uvesti porez na nekretnine

25.12.2012 u 19:45

Bionic
Reading

Uz uobičajene želje vezane uz osobnu sreću i zdravlje, predsjednik Republike Ivo Josipović u božićnom razgovoru je za Novu TV građanima Hrvatske poželio otvaranje radnih mjesta, ali i bolju gospodarsku situaciju i viši standard. 'Nama u politici također preostaje da budemo bolji i građanima osiguramo mogućnosti gospodarskog razvoja i boljeg standarda', poručio je predsjednik

Za iduću godinu predsjednik Ivo Josipović vjeruje da je 'prekretnica na bolje', no i rekao je kako 'neće otkriti veliku novost ako kaže da gospodarsko stanje nije dobro'. U tom smislu ponovio je da je 'bijeda ušla u mnoge domove'.

'Nezaposlenost je najveći problem, to je sasvim sigurno. Vladine mjere urodit će plodom kad živne gospodarstvo, jer ne možemo govoriti o novim radnim mjestima, a da ne govorimo o investicijama', rekao je predsjednik, ocijenivši kako bismo, kad su Vladine mjere za oporavak u pitanju, 'svi voljeli da je sve brže i bolje'.

Na primjedbu da se poslodavci žale na lošu investicijsku klimu, odgovorio je kako se s tim 'apsolutno slaže i to je činjenica koju nitko danas ne poriče'. 'Imamo puno prekompliciranih propisa i procedure koji se neki put koriste i za korupciju. Moramo biti otvoreni i ne govoriti, kad dođe investitor: 'Uh, došao je zaraditi!' Da, došao je zaraditi, ali će i radnici zaraditi plaću, a investitor će platiti porez', navodi Josipović.

Kad je uvođenje poreza na nekretnine u pitanju, rekao je kako 'u načelu' podržava tu poreznu mjeru. Ipak zagovara 'korjenitu promjenu poreznog sustava koja ne mora biti preko noći'.

'Kad je riječ o porezu na nekretnine, nismo još došli do ideala poreznog sustava u kojem će porezna osnovica biti relativno široka, a oni koji su bogatiji i da osjetno više participiraju', rekao je predsjednik uz upozorenje kako je nužno i kvalitetnije informirati javnost o tom porezu.

Za odnose s premijerom Zoranom Milanovićem rekao je kako su 'vrlo dobri', a o nesuglasicama koje se često spominju da je to posljedica činjenice da o svemu ne misle isto.

'Ne bi bilo dobro da mislimo o svemu isto, a kad ne mislite isto, naravno da uđete u polemiku i nešto što mediji prepoznaju kao sukob', priznaje predsjednik.

Na kraju, uz čestitke građanima u povodu blagdana, potvrdio je kako će Božić i Novu godinu provesti u krugu obitelji, jer je 'preko godine zauzet poslom i obvezama', pa mu je to 'jedinstvena prilika' biti uz najbliže.