Destatis

Inflacija u Njemačkoj blago usporila i u kolovozu

30.08.2023 u 16:13

Bionic
Reading

Inflacija u Njemačkoj blago je usporila i u kolovozu zahvaljujući nešto blažem poskupljenju hrane koje je prevagnulo nad snažnijim rastom cijena energije, pokazale su u srijedu preliminarne procjene statističkog ureda

Potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu porasle su u mjesecu na izmaku za 6,1 posto prema istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju preliminarne procjene Destatisa.

Time su cijene neznatno posustale na godišnjoj razini budući da je u srpnju inflacija iznosila 6,2 posto. Godišnja stopa inflacije vratila na tako na svibanjsku razinu, nakon ubrzanja u lipnju na 6,4 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su u kolovozu porasle 0,3 posto, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima, gotovo istim tempom kao i u srpnju.

Temeljna godišnja stopa inflacije, koja isključuje cijene energije i hrane, zadržala se po procjeni statističara na 5,5 posto.

Usluge su u mjesecu na izmaku bile skuplje za 5,1 posto nego lani, gotovo kao i u srpnju. U Destatisu ističu nisku poredbenu osnovicu u prošloj godini zbog 'pokaza' za javni prijevoz od devet eura koji je uveden tijekom ljeta.  

Roba je pak poskupjela za 7,1 posto, neznatno više nego u srpnju.

Rast cijena energenata i motornih goriva znatnije je ubrzao i kućanstva za njih trebala izdvojiti 8,3 posto više nego u kolovozu lani, što u Destatisu obrazlažu niskom poredbenom osnovicom u 2022. na koju je utjecao treći vladin paket mjera pomoći kućanstvima i tvrtkama.

U srpnju su cijene energije bile više za 5,7 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, pokazuju tablice statističkog ureda.

Hrana je i u kolovozu bilježila natprosječan rast cijena na godišnjoj razini, za devet posto, ali ipak blaži nego u srpnju kada je bila skuplja za 11 posto.

Blago posustajanje inflacije pokazuje i harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu među zemaljama EU-a, pokazavši rast cijena u kolovozu od 6,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U srpnju cijene su po HICP-u porasle 6,5 posto.

Na mjesečnoj razini HICP pokazuje 0,4-postotni rast cijena u kolovozu, nakon 0,5-postotnog rasta u srpnju, pokazuju preliminarni podaci Destatisa.