SVJETSKE BURZE

Wall Street porastao na početku tjedna, inflacija u SAD-u i dalje visoka

29.08.2023 u 06:56

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle pokazati treba li američka središnja banka dodatno povećati kamatne stope

Dow Jones ojačao je 0,62 posto, na 34.559 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,63 posto, na 4.433 boda, a Nasdaq indeks 0,84 posto, na 13.705 bodova. Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje usponu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova s velikom tržišnom kapitalizacijom.

Cijena dionice proizvođača čipova Nvidie porasla je 1,8 posto, dok su dionice Applea i Alphabeta poskupile gotovo 1 posto.

No, trgovalo se oprezno jer je u petak predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao da je inflacija i dalje previsoka, premda posljednjih mjeseci popušta, pa je Fed spreman za daljnje povećanje kamata, ako to bude primjereno.

'Činjenica da Powell nije kazao ništa oštro što bi uznemirilo tržišta omogućilo je danas stabilno trgovanje, premda nije bio ni popustljiv po pitanju inflacije i kamata', kaže Ross Mayfield, analitičar u tvrtki Baird. Nakon Powellovih komentara nije ništa jasnije hoće li Fed još koji put povećati kamate, niti koliko će ih dugo zadržati na povišenim razinama.

  • +3
Wall Street Izvor: Profimedia / Autor: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

Stoga ulagači čekaju nova izvješća o inflaciji i zapošljavanju u SAD-u, koja će biti objavljena u drugom dijelu tjedna i koja bi mogla naznačiti što se može očekivati u vezi kamata.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 10,8 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,03 posto, na 15.792 boda, a pariški CAC 1,32 posto, na 7.324 boda. U Britaniji se zbog praznika nije radilo.