PRAVE SE ENGLEZI

Indija: Vratite nam dijamant; Cameron: Okrenimo se budućnosti!

21.02.2013 u 16:20

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron izjavio je da jedan od najvećih dijamanata na svijetu, koji je Indija kao kolonija bila primorana predati britanskim vlastima, neće biti vraćen toj zemlji i da ostaje gdje se i sada nalazi - u kruni britanske kraljice

Cameron je, na kraju trodnevne posjete Indiji, odbacio mogućnost da Britanija vrati 105-karatni dijamant Koh-i-Noor, ugrađen u krunu pokojne majke sadašnje britanske kraljice Elizabete, koja je izložena u London Toweru. Indijci, uključujući i unuka bivšeg vođe u borbi za nezavisnost Indije od britanske kolonijalne uprave Mahatme Ghandija, traže da se jedan od najvećih dijamanata na svijetu vrati njihovoj zemlji.
Ime dijamanta, teškog 21,6 grama, na urdu znači 'planina svjetlosti' i njegova je vrijednost neprocjenjiva.

'Mislim da to nije ispravan pristup', rekao je Cameron novinarima i dodao da je istog mišljenja kad su u pitanju grčke skulpture koje Atena traži od Londona. 'Pravo je pitanje za Britanski muzej i druge kulturne institucije da rade ono što rade, a to je da se povežu s drugim institucijama u svijetu kako bi se uvjerili da stvari, koje imamo i o kojima tako dobro pazimo, omogućimo da se adekvatno podijele sa svijetom', naveo je on.

Britanski premijer rekao je i da želi razgovarati o indijskom ekonomskom uspjehu, kao i fokusirati se na sadašnjost i budućnost umjesto da se, kako je naveo, vraća u prošlost.
Tijekom posjeta kraljice Elizabete II. Indiji 1997., kojim je obilježena 50. godišnjica indijske nezavisnosti od Britanije, mnogi Indijci zatražili su povratak dijamanta, podsjetio je Reuters.