optužbe za ubojstvo

Indija protjerala kanadskog diplomata; zabrinjavaju je 'protuindijske aktivnosti'

19.09.2023 u 10:34

Bionic
Reading

Indija je objavila u utorak da kanadski diplomat mora napustiti zemlju u roku pet dana, a odluka je uslijedila samo nekoliko sati nakon što je Ottawa protjerala glavnog obavještajca te južnoazijske države i optužila ga za ulogu u ubojstvu vođe Sikha

Ovo je najnoviji razvoj događaja u eskalirajućem sporu dviju zemalja.

Kanada je u ponedjeljak objavila da "aktivno istražuje vjerodostojne optužbe" koje povezuju agente indijske vlade s ubojstvom u Britanskoj Kolumbiji u lipnju.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je veleposlanik Kanade u New Delhiju pozvan na razgovor i obaviješten o odluci o protjerivanju.

"Odluka odražava sve veću zabrinutost indijske vlade zbog upletanja kanadskih diplomata u naša unutarnja pitanja i njihove umiješanosti u aktivnosti protiv Indije", navelo je ministarstvo.

"Diplomatu rečeno je da napusti Indiju u idućih pet dana", dodaju.

Indija je u utorak odbacila kanadsku optužbu kao "apsurdnu i motiviranu".

Hardeep Singh Nijjar ubijen je iz vatrenog oružja ispred sikhskog hrama u Surreyju, u Britanskoj Kolumbiji, 18. lipnja.

Nijjar je podržavao domovinu Sikha u obliku neovisne države Khalistani, a Indija ga je okarakterizirala kao "terorista".

Sjedinjene Države su "duboko zabrinute" zbog optužbi kanadskog premijera Justina Trudeaua da su agenti indijske vlade povezani s ubojstvom vođe separatista Sikha, priopćila je u ponedjeljak Bijela kuća.

"Duboko smo zabrinuti zbog optužbi koje je danas iznio premijer Trudeau", priopćila je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson.

"U redovnom smo kontaktu s našim kanadskim partnerima. Ključno je da se kanadska istraga nastavi i da počinitelji budu izvedeni pred lice pravde", navodi se u priopćenju.

I Australija se oglasila. "Australija je duboko zabrinuta zbog ovih optužbi", rekao je glasnogovornik ministrice vanjskih poslova Penny Wong u utorak.

Velika Britanija priopćila je u utorak da je u bliskom kontaktu s kanadskim partnerima zbog "ozbiljnih optužbi" iz Ottawe da je indijska vlada umiješana u ubojstvo vođe Sikha u Kanadi.