mami mlade muškarce

Indija otkrila krijumčarsku mrežu koja ljude na prevaru šalje u rusko-ukrajinski rat

08.03.2024 u 15:27

Bionic
Reading

Indija je objavila da je otkrila "veliku mrežu krijumčarenja ljudima" koja je obećanjima o radnim mjestima namamila mlade muškarce u Rusiju kako bi ih potom prisilila da se bore u ratu u Ukrajini

Najmanje 35 muškaraca je dosad poslano u Rusiju u sklopu mreže, objavio je kasno u utorak indijski Središnji istražni ured (CBI), što je više od 20 muškaraca, koje je ranije spomenulo indijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Dvojica muškaraca, koja su otišla u Rusiju očekujući da će raditi kao "pomagači" u vojsci, poginula su boreći se na bojištu, rekle su njihove obitelji. Indijsko veleposlanstvo u Rusiji je potvrdilo smrt jednog od dvojice.

Krijumčari su u nekoliko indijskih saveznih država tražili ljude na društvenim mrežama i preko lokalnih agenata, rekao je CBI u priopćenju.

Prema CBI-u, nekima od muškaraca također je ponuđeno obrazovanje na "sumnjivim privatnim sveučilištima" u Rusiji kao i "besplatni popusti za produženje viza" kako bi ih se privuklo.

"Prokrijumčareni indijski državljani su obučavani za vojne uloge i protivno svojim željama raspoređeni u bazama blizu bojišnice u rusko-ukrajinskoj ratnoj zoni", rekao je CBI, dodavši da su neke od žrtava također "teško ozlijeđene" u ratnoj zoni.

CBI je objavio da su pretresli brojna mjesta, uključujući u glavnom gradu New Delhiju i financijskom središtu Mumbaiju, te da je zaplijenjena gotovina u iznosu do 50 milijuna rupija (oko 552 tisuće eura) kao i neki dokumenti i digitalni zapisi.

"Određene sumnjive osobe su također pritvorene radi ispitivanja na raznim lokacijama", rekao je CBI.

Ministarstvo vanjskih poslova je kazalo da je svaki slučaj u kojem su indijski državljani na prevaru odvedeni da se bore u ratu "čvrsto iznesen" pred Moskvu.

U videosnimkama koje su ovog mjeseca kružile društvenim mrežama, sedmorica muškaraca su tražila od indijske vlade da im pomogne da se vrate kući, rekavši da su otputovali u Rusiju s turističkim vizama, no da ih se sada prisiljava da služe u ruskoj vojsci.

"Vidjeli smo neke videosnimke i pokušavamo kontaktirati te ljude", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Randhir Jaiswal u petak.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Tisuće ljudi su poginule na obje strane otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., što Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom".

New Delhi i Moskva desetljećima imaju bliske odnose, a Indija je odbila osuditi Rusiju zbog rata u Ukrajini, pozivajući obje strane da sukob okončaju dijalogom i diplomacijom.

Indija je također povećala kupovinu jeftine ruske nafte, što je izazvalo negodovanje zapadnih zemalja.