BILATERALNA SURADNJA

Indija i Rusija gradit će nove nuklearne reaktore

21.12.2010 u 12:49

Bionic
Reading

Rusija i Indija dogovorile su se u utorak da će raditi na projektu proizvodnje borbenog zrakoplova te da će izgraditi dva nuklearna reaktora u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu

Sporazumi na području obrane i nuklearne energije potpisani su tijekom dvodnevnog posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Indiji.

Rusija je blizak ekonomski i politički partner Indije još od vremena bivšeg Sovjetskog Saveza i desetljećima je imala monopol na indijskom obrambenom tržištu, ali New Delhi želi smanjiti svoje oslanjanje na jednu zemlju kako bi pokazao svoj rastući utjecaj na svjetskoj areni.

Jedan visoki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da će Indija 'uvijek imati bliske veze s Rusijom, ali da ona više nije jedina 'u gradu''.

Čelnici iz Britanije, SAD-a, Francuske i Kine, zemalja koje su zajedno s Rusijom stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, posjetili su Indiju u posljednjih šest mjeseci i osigurali ugovore u ukupnoj vrijednosti od oko 50 milijardi dolara.

Medvedev, kojega u Indiji prati veliko izaslanstvo poslovnih čelnika, razgovarao je s premijerom Manmoghanom Singhom i čelnicom vladajuće Kongresne stranke Soniom Gandhi u utorak u New Delhiju. Tijekom svog boravka u Indiji posjetit će Taj Mahal u Agri i indijsko financijsko središte Mumbai.