SNOVI EUROKRATA

Inauguracija šefa Europske komisije spektakl Trumpova kalibra?

15.03.2017 u 10:46

Bionic
Reading

Portal Politico izvještava o tome kako se u briselskim institucijama ozbiljno razmišlja o svečanoj i javnoj inauguraciji predsjednika Europske komisije 2019. godine, u stilu američke predsjedničke inauguracije

Glavni tajnik Europskoga parlamenta Klaus Welle predložio je da se imenovanje budućeg predsjednika Europske komisije - ključne izvršne funkcije u Europskoj uniji - nakon europskih izbora 2019. održi na otvorenom, u stilu američke predsjedničke inauguracije. Sanja se o 'spektakularnoj open air inauguraciji s najvećom mogućom masom ljudi', a ideja je dobila i neformalnu potporu vodećih ljudi Europskog parlamenta, predsjednika Antonija Tajanija i njegovih 14 potpredsjednika.

Već je pak odlučeno kako će budžet za 'objavu, informiranje i sudjelovanje u javnim događajima' za izbore za Europski parlament biti 33 milijuna eura, no zasad nije poznato koliko će se od toga potrošiti na moguću inauguraciju.

Aktualni predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker preferira pak da se imenovanje predsjednika Europske komisije i povjerenika obavi kao dosad, zakletvom pred Sudom EU-a. Welle je u Bruxellesu poznat kao obožavatelj američkih demokratskih tradicija te zato predlaže i javnu i svečanu inauguraciju. Riječ je o staroj Welleovoj ideji koju je prethodno blokirao bivši predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, koji je u međuvremenu postao kancelarski kandidat socijaldemokrata u Njemačkoj.

Ambiciozni Welle odbio je potvrditi da će doista doći do spektakularne inauguracije na otvorenom na upit Politica te kaže da se tek radi na idejama o kojima će formalna odluka pasti na jesen.

S obzirom na to koliko je prijepora izazvala predsjednička inauguracija Donalda Trumpa, razočaranje mnogih Europljana u demokratske deficite EU-a te poslovičnu europsku spremnost na javne prosvjede, pitanje je kako bi uopće prošla velika javna inauguracija budućeg predsjednika Komisije. Vrlo je lako moguće da bi se pretvorila u masovne nerede koji bi ostavili Bruxelles u plamenu.

No glavni eurokrat Europskog parlamenta očito misli drugačije.