čeka se ema

Imunolog Bojan Polić o novoj vrsti cjepiva za koronu koja bi mogla uskoro stići i u Hrvatsku: Nuspojave bi mogle biti eventualno nešto blaže

16.11.2021 u 19:59

Bionic
Reading

Prof. dr. sc. Bojan Polić, virusni imunolog i predstojnik Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci kazao je mogući skori dolazak proteinskog cjepiva od francuskog proizvođača Sanofija. Čeka se samo odobrenje EMA-e

'Proteinska cjepiva razvija nekoliko tvrtki, a trenutno se u evaluaciji EMA-e nalaze proteinska cjepiva tvrtki Sanofi/GSK (Francuska/VB) i Novavax (SAD). EMA provodi takozvanu rolling evaluaciju, odnosno evaluaciju u tijeku provođenja treće faze kliničkih ispitivanja. Vjerojatno će klinička ispitivanja biti uskoro potpuno završena, pa možemo očekivati i skoro rješenje EMA-a za oba cjepiva. Sanofi/GSK provodi kliničko testiranje monovalentnog i bivalentnog cjepiva.

U sastavu monovalentnog cjepiva nalazi se S protein originalnog (wuhanskog) soja virusa, a u dvovalentnom S proteini originalnog i beta-soja virusa. I u slučaju tvrtke Novavax radi se o rekombinantnom S proteinu originalnog soja virusa.

Inače, cjepiva, za razliku od mRNA i adenovirusnih, zahtijevaju dodavanje i adjuvansa, odnosno nespecifičnih pojačivača imunosnog odgovora.

U načelu proteinska cjepiva razvijaju dobar odgovor protutijelima, no vjerojatno je nešto slabiji odgovor limfocitima T nego u mRNA i vektorskim cjepivima.

  • +22
Velike gužve za cijepljenje na Zagrebačkom Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

U potonjima se S protein proizvodi u stanicama nakon ubacivanja genetske upute u njih (bilo pomoću adenovirusa ili mRNA). To uzrokuje različit način prezentacije S proteina imunosnom sustavu u odnosu na čisto proteinska cjepiva, koja dostavljaju protein u naše izvanstanične tekućine', kazao je Polić za Slobodnu Dalmaciju

Na pitanje o nuspojavama tog cjepiva, odgovara: 

'Što se tiče eventualnih nuspojava, ne očekujem da će one biti bitno drugačije od onih koje smo vidjeli i kod dosad odobrenih cjepiva.

Eventualno mogu biti nešto blaže ako uzmemo u obzir da adenovirusna ili mRNA cjepiva imaju snažni adjuvantni efekt. Hoće li se pojaviti i neke ozbiljnije nuspojave, to ćemo tek vidjeti kad budu poznati svi rezultati kliničkih studija'

Kaže i da će se ta proteinska cjepiva vjerojatno davati u više doza kako bismo postigli dovoljno visok titar protutijela.

'Ako ova cjepiva pokažu dobru učinkovitost, mislim da neće biti nikakve zapreke da se koriste i za "booster" dozu cijepljenja, odnosno docjepljivanje onih koji su prije toga imunizirani nekim drugim cjepivima. Kako se u svih dosadašnjih cjepiva radi o S proteinu, očekujem da on u proteinskim cjepivima može učinkovito pojačati imunosni odgovor stečen prethodnim cijepljenjem s drugim cjepivima', dodaje. 

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ