rezultati istraživanja

Imunitet na SARS-CoV-2 traje najmanje osam mjeseci, a nije isključena ni mogućost trajnog imuniteta na sekundarni Covid-19

08.01.2021 u 09:46

Bionic
Reading

Grupa znanstvenika predvođena istraživačima s La Jolla Instituta za imunologiju analizirala je kako različiti tipovi imunoloških stanica reagiraju na SARS-CoV-2. Provjerili su 254 uzorka iz 188 slučajeva Covida-19, uključujući 43 uzorka uzeta najmanje šest mjeseci nakon infekcije

Razumijevanje imunološkog odgovora na SARS-CoV-2 presudno je za poboljšanje dijagnostike i cjepiva te za procjenu vjerojatnog budućeg tijeka pandemije Covida-19, pišu istraživači u radu koji je upravo objavio Science.

Imunološko pamćenje, kao posljedica primarne infekcije ili pak imunizacije, izvor je zaštitnog imuniteta od naknadne infekcije. Dakle razvoj cjepiva za Covid-19 oslanja se na imunološko pamćenje organizma. Unatoč intenzivnim istraživanjima, tijek, trajanje i razvoj imunološkog pamćenja na infekciju ili cijepljenje nije lako predvidjeti. Potreban je odmak od najmanje pola godine kako bi se utvrdila trajnost imunološkog pamćenja.

Znanstvenici su imunološki odgovor sve tri grane adaptivnog imuniteta na koronavirus (CD4 + T stanica, CD8 + T stanica i humoralni imunitet) procijenili u studiji 188 ljudi oporavljenih od Covida-19. Nalazi su bitni u slučajevima sekundarne pojave Covida-19, a time i razvoja pandemije.

Ispitanici, 80 muškaraca i 108 žena, preboljeli su niz što asimptomatskih, što blagih, umjerenih, ali i teških slučajeva Covida-19. Većina ispitanika bila je iz Kalifornije ili New Yorka i nisu zahtijevali hospitalizaciju. U bolnici je završilo tek sedam posto ispitanika, a neki od njih boravili su i na odjelu intenzivne njege.

Pokušavajući popuniti praznine u osnovnom razumijevanju imunološkog pamćenja nakon Covida-19, istraživači su simultano mjerili protutijela u cirkulaciji, memorijskih B stanica, CD8 + T stanica i CD4 + T stanica specifičnih za SARS-CoV-2. S vremenom su primijetili da se svaka komponenta imunološkog pamćenja virusa SARS-CoV-2 različito ponaša.

Značajno je to da su memorijske B stanice specifične za spike protein ili RBD otkrivene u gotovo svim slučajevima Covida-19. Poznato je da je memorija B stanica nekih drugih infekcija dugovječna: više od 60 godina nakon cijepljenja protiv malih boginja ili više od 90 ​​godina nakon infekcije gripom.

Iako je imunološko pamćenje izvor dugotrajnog imuniteta, izravni zaključci ne mogu se donijeti na temelju kvantificiranja cirkulirajućih antitijela na SARS-CoV-2, memorijskih B stanica, CD8 + T stanica i CD4 + T stanica, primjećuju istraživači. Mehanizmi zaštitnog imuniteta protiv koronavirusa SARS-CoV-2 ili Covida-19 još nisu definirani.

Imunološki odgovori koji bi ograničili SARS-CoV-2 na gornje dišne putove i usnu šupljinu smanjili bi i težinu same bolesti na razinu 'prehlade' ili bi čak prošla bez simptoma.

Izvješća o pojedinačnim slučajevima pokazuju da se događaju ponovne infekcije. Međutim studija na 2800 osoba nije pronašla ponovne simptomatske infekcije tijekom razdoblja od 118 dana, a studija s 1246 osoba nije primijetila ponovne simptomatske infekcije tijekom šest mjeseci.

Podaci prikupljeni ovom studijom pokazuju pak kako je imunološko pamćenje bilo mjerljivo kod 95 posto ispitanika pet do osam mjeseci nakon bolesti. To pak ukazuje da je moguć i trajni imunitet protiv sekundarnog Covida-19.