soa

Imenovanja 96 ravnatelja uprava kasni zbog sigurnosnih provjera

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 10.02.2020 09:35
  • Objavljeno 10.02.2020 u 09:35
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Većina pomoćnika ministara još uvijek je na svojim dužnostima, a iako su natječaji za ravnatelje uprava koji bi ih trebali zamijeniti dovršeni, nijednog ravnatelja od njih 96, koliko će ih biti, Vlada nije imenovala jer svi prolaze sigurnosnu provjeru najvišeg stupnja, piše u ponedjeljak Jutarnji list

Novim Zakonom o sustavu države uprave, koji je Sabor usvojio još u listopadu 2019. bilo je predviđeno da pomoćnike ministara, koji su politički imenovani, zamijene ravnatelji uprava birani najavnom natječaju i to se trebalo dogoditi s početkom ove godine, navodi dnevnik.

No, budući da su pomoćnici bili politički imenovani dužnosnici i nisu prolazili nikakvu provjeru, osim na zahtjev čelnika tijela, a da su budući ravnatelji uprava rukovodeći službenici koji se biraju najavnom natječaju, oni moraju proći temeljnu sigurnosnu provjeru koja odgovara sigurnosnoj provjeri prvog, najvišeg stupnja.

Zbog toga se cijeli proces imenovanja 96 ravnatelja uprava koji će zamijeniti pomoćnike poprilično odužio, sada se kasni gotovo mjesec i pol i pitanje je kada će svi ti ljudi biti temeljito provjereni od strane djelatnika Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

S obzirom na odredbe Zakona o sigurnosnim provjerama, sada dolazimo u paradoksalnu situaciju da imenovani ministri ne moraju prolaziti sigurnosnu provjeru, ako to ne zatraži čelnik tijela, odnosno premijer, a ravnatelji moraju, donosi Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!