STRUČNJACI TVRDE

Imate gripu u lipnju? Krivite klimatske promjene!

žena gripa prehlada

žena gripa prehlada

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ako ste ovih dana oboljeli od gripe, nemojte se čuditi jer su klimatske promjene pomaknule sezonu respiratornih virusa tako da ona počinje i završava kasnije nego što je do nedavno bilo uobičajeno, upozorio je naš stručnjak iz bolnice Fran Mihaljević

Primarius Boško Desnica, dr. med., kaže da se virus influence zadnjih godina više ne javlja u prosincu.

'Ove godine prvi izolat bio je tek u veljači. Kako se klima promijenila, i neki respiratorni virusi, osobito u dječjoj populaciji, poput parainfluence, traju nešto dulje. Sada nastupa ljeto, a s njime i sezona enteroviroza', pojasnio je dr. Desnica.

Primarius ističe da nema nikakvih razloga za uzbunu ni naznaka da se širi neka epidemija.

'Sve je to uobičajeno i prirodno, osim što se sezona malo pomaknula. Ono što se prije događalo ranije u proljeće sada se vuče do kasnog proljeća. Kalendarski ljeto još nije počelo', rekao je naš sugovornik.

'Trenutno ima adenoviroza i noroviroza koje uzrokuju proljev i povraćanje, no i to ne odudara od uobičajenog. Kada bi epidemija bila u tijeku, to bismo prvo vidjeli prema prijavama u ambulantama, a tu nema nekih povećanja. Ove godine bilo je samo više tzv. pete bolesti koju uzrokuje paravirus B19. No i to se događa svakih četiri ili pet godina', zaključio je dr. Desnica.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!