ODLIKAŠ ČIJOJ OBITELJI TREBA POMOĆI

'Imao bih još više petica da mi je još jedna šterika'

Bionic
Reading

'Evo vidite, barba, ja već imam jedanaest petica i tri četvrtice. A mogle su mi i ove četvrtice biti petice, ali sam malo krivo stavio jednu crtu na crtežu. Da sam bolje vidio, mogao sam sada imati četrnaest petica. Da mi je bila još jedna šterika (voštana svijeća), moga sam povući crtu pravo i onda bi mi učiteljica sigurno dala peticu', kazao je sedmogodišnji Petar Puljiz iz Runovića kod Imotskog novinaru Slobodne Dalmacije. Ni teški životni uvjeti nisu ovom dječaku uništili ljubav prema školi i učenju

Zbog čega ga je špotao njegov otac Vladimir kazavši mu: 'Ajde, šuti, pusti čovika neka sidne, di si ti odma sa svojim peticama počeo zamarati ljude.'

Dok su otac i sin vodili dijalog ispred jedne jedine treperave voštane svijeće, piše Slobodna Dalmacija, pozorno ih je slušala Ankica, supruga i majka, te Petrova petogodišnja sestra Ljuba.

'Danas je tri godine kako u našoj kući nema struje. Ne gori nijedna žarulja i ja sam vam, kada sam pošao u školu, sve ove petice dobio tako što sam učio ispred šterika. Isprid kuće imam i javnu rasvjetu, pa kada je toplo, nešto napišem i ispod stupa. Ma, nisu šterike loše, samo da je malo bolje svjetlo jer mi sjena pada na zadaćnicu i onda malo pogriješim', pojašnjava dalje svoj problem sedmogodišnji Petar.

Naime, Petrova siromašna obitelj duguje oko 30 tisuća kuna za električnu energiju, u što je, kako reče otac Vladimir, uključeno i ukopčavanje i električno brojilo. Vladimir ne radi nigdje, ne radi mu ni supruga Ankica, žive od socijalne pomoći.

'Priznajem, zadnju ratu za struju sam uplatio 2009. godine i ljudi iz HEP-a su nas po zakonu iskopčali iz mreže. Što se tiče dice, Petar je bistar, a i Ljuba će, po svemu sudeći, biti odlična. Ona i Petar svaku večer potroše jednu, a nekada i dvije voštanice kako bi čitali i učili', priča Vladimir.
Slobodna Dalmacija je kod obitelji Puljiz došla na poziv jednog Vladimirova susjeda, koji je apelirao: 'Molim vas, nešto napišite o toj obitelji, ide Božić i Nova godina, pa samo da im netko pomogne da ukopčaju struju, da djeca osjete svjetlo žarulje jer ti su mališani iznimno inteligentni. Pametna djeca, što da vam pričam!'

O statusu i mukama obitelji Puljiz mogli bismo, navodi Slobodna, još puno pisati, o tome kako otac moli da mu se pošalje nešto odjeće i obuće, a treba im i namirnica jer prihodi koje dobiva ni izdaleka ne mogu pokriti troškove života.

'Znamo za probleme obitelji Puljiz i već smo nekoliko puta intervenirali s odjećom i namirnicama. Upravo ovih dana pregovaramo i s HEP-om da im se, ako bude moguće, ukopča struja, bar za Božić', kazao je ravnatelj Crvenog križa u Imotskom Darka Karina. Iz općine su istaknuli kako su Vladimir i Ankica Puljiz bili su uključeni u javne radove, te da će im dostaviti besplatan ogrjev. No, načelnik Runovića Josip Lešina se žali kako općina nema toliko novaca da im plati račun za struju.