PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA

'Imamo pravo znati'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.09.2010 15:24
  • Objavljeno 25.09.2010 u 15:21
TRANSPARENCY INTERNATIONAL ZORISLAV ANTUN PETROVIĆ

TRANSPARENCY INTERNATIONAL ZORISLAV ANTUN PETROVIĆ

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić/CROPIX

GONG i Transparency International Hrvatska (TIH) danas su u povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama poručili građanima kako imaju pravo tražiti informacije od tijela javne vlasti , a tijela javne vlasti trebaju biti transparentna što je jedna od glavnih brana korupciji

GONG i TIH su na zagrebačkom Cvjetnom trgu u kampanju 'Imamo pravo znati' građanima podijelili svoj edukativni materijal u nastojanju da podignu svijest i razinu znanja o Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Podsjetivši kako Hrvatska ima Zakon o pravu na pristup informacijama Dragan Zelić iz GONG-a rekao je da građani još uvijek vrlo teško dolaze do informacija od tijela javne vlasti. Istaknuo da će jedno od glavnih uvjeta za zatvaranje poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) biti donošenje dobrog i kvalitetnog zakona o pravu na pristup informacijama.

'Nadamo se da će zakonodavac ozbiljno shvatiti svoj zadatak i donijeti kvalitetan zakon o pravu na pristup informacijama, da će se zakon provoditi i da će građani moći dobivati informacije od tijela javne vlasti', kazao je Zelić.

Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović rekao je kako je Zakon o pravu na pristup informacijama prvi put donesen 2003. po hitnom postupku i da je već tada imao 39 'rupa'. Dodao je kako je tijekom proljeća i ljeta ove godine donesen nacrt novog prijedloga zakona koji je prošao prvo čitanje.

Napominjući kako je inicijalni nacrt novog prijedloga zakona bio veliki korak naprijed, Antun Petrović je rekao da je tijekom saborske rasprave u prvom čitanju iz zakona nestao povjerenik za informacije, a koji je iznimno bitan za djelotvorno provođenje. Izrazio je nadu da će se tijekom listopadske saborske sjednice u konačnom prijedlogu zakona, ostaviti mogućnost za povjerenika i osigurati da se zakon provodi na djelotvoran način kakva je i praksa u europskim zemljama.

Na upit novinara što je zadatak povjerenika za informacije, Antun Petrović je odgovorio da je to osoba koja štiti pravo građana na informacije, a posebno je bitan kod provođenja testa javnog interesa.

Međunarodni dan prava na pristup informacijama svake godine obilježava se 28. rujna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi