MARKIĆ O REFERENDUMU

'Imamo dvije trećine potrebnih potpisa'

03.10.2014 u 11:51

Bionic
Reading

Inicijativa U Ime obitelji prikupila je dvije trećine potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog zakonodavstva

Pred njima su još tri dana pa apeliraju na građane da daju svoj potpis, pozvala je sa zagrebačkog Trga bana Jelačića Željka Markić.

'Broj potpisa se jako povećao i po prilici smo na dvije trećine potpisa. Nemamo definitivne brojke i ne davimo ljude da ih daju. Nemamo još uvijek dovoljno potpisa, ali se nadamo da ćemo u ova sljedeća tri dana dodatnim angažmanom građana i volontera ostvariti promjene izbornog sustava', rekla je Markić. Ukoliko ne prikupe dovoljan broj glasova, Markić kaže da će im biti žao jer će to značiti da građani nisu iskoristili priliku za promjene koje su nužne u Hrvatskoj.

A u jeku javne rasprave o izmjenama Zakona o referendumu, Krešimir Planinić iz udruge apelira:

'Što se tiče ovog prijedloga aktualne vlasti vezano za nova referendumska pravila - ovaj će referendum biti posljednja prilika za promjene. Stoga tko želi, molimo da se potpiše u sljedeća tri dana jer, u suprotnom, bit će to onemogućeno prema ovim novim referendumskim pravilima', rekao je Planinić. Za razliku od prošlog puta, kad aktivisti udruge nisu htjeli odgovarati na pitanja, danas su bili novinarima na raspolaganju. Željka Markić komentirala je i napade na štandove. Tko stoji iza provokacija, kaže, ne zna.

'Vidimo da ima raznih napada; od ograničavanja izjašnjavanja birača u Splitu i drugim gradovima, za što smo zatražili izjašnjavanje i Ustavnog suda, što nije učinio. Ovi napadi su pokušaji sprečavanja i zastrašivanja građana da daju svoj potpis za izborne promjene', kaže Markić.

Markić je komentirala i nedavnu izjavu kardinala Bozanića koji je iz Šibenika poručio da se 'svim strukturama društva širi demonski zadah'.

'Mogu reći da se vidi deficit demokracije jer ako se ljudima otežava izjašnjavanje o raspisivanju referenduma, znači da kao zemlja nemamo osiguranu slobodu građana da kažu što žele', odgovara. Kratko je komentirala i objavu Milijana Brkića, tajnika HDZ-a koji je na svom profilu na Facebooku napisao da je Markić za Helsinki Watch izdala lažno i krivotvoreno izvješće o ratnim zločinima nakon Oluje koje Haški sud nije prihvatio.

'Napadi na ovu inicijativu odvijaju se na nekoliko nivoa; jedan je zabrana mjesta izjašnjavanja od Splita preko Karlovca i drugih mjesta u kojima se to zabranjuje, a drugi su osobni napadi na mene. Znamo kako je to izgledalo još za vrijeme prošlog referenduma', zaključuje Markić.

RTL Autor: RTL