KAKO STATI NA KRAJ LAŽNOJ SOCIJALI

Imaju hektare zemlje, voze skupe automobile i primaju socijalnu pomoć

12.12.2012 u 17:31

Bionic
Reading

Znam i za supružnike koji žive zajedno, a na papiru su rastavljeni kako bi izvukli novac. Nisu to siromašni ljudi, svi oni imaju tri puta više od onih kojima je pomoć zaista potrebna – komentar je stanovnice sela iz okolice Đakova, koja kaže kako joj je sve teže gledati svoje susjede koji bez imalo srama, iako voze 'bijesne aute', kucaju na vrata centra za socijalnu skrb i traže pomoć, piše Glas Slavonije

Neki već imaju uhodane sheme pa znaju kada zakucati na vrata Centra, kad na ona u Caritasu, te kad pomoć zatražiti u gradskoj upravi. Takvim slučajevima odlučili su stati na kraj u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

'Ministarstvo je krenulo u proces informatičkog umrežavanja centara za socijalnu skrb preko aplikacije SocSkrb i zasad se koriste u dvije podružnice Centra za socijalnu skrb Zagreb. Aplikacijom će informatički biti povezane sve ustanove socijalne skrbi u jedinstveni registar, bazu podataka o korisnicima prava i usluga iz sustava socijalne skrbi u Hrvatskoj. Jedinstvena baza podataka omogućit će kontinuirani neposredni uvid u podatke o korisnicima i pravima, što će pridonijeti transparentnosti funkcioniranja sustava socijalne skrbi u cjelini', pojašnjavaju u Ministarstvu.

Iako centri, kako doznaje Glas Slavonije, nisu pronašli krupnih nepravilnosti te imaju kontrolu svojih korisnika, jer je za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć potrebno donijeti čak devet dokumenata, ima onih koji nekako uspijevaju nadmudriti sustav. S uvidom koliko netko dobiva pomoći od gradske uprave, županije, ili prema nekim drugim osnovama, i takvima će se, najavljuju u Ministarstvu, stati na kraj.


Od samog umrežavanja centara za socijalnu skrb ne očekuje se da će razotkriti zlouporabe onih koji dobivaju pomoći na koje nemaju pravo, ili zbog dupliranja ili zbog lažno prikazanog imovnog stanja. No umrežavanje će puni smisao u smislu kontrole korisnika dobiti kad se sustav socijalne skrbi spoji na Poreznu upravu, čime će se dobiti cjelovitija slika stanja korisnika socijalne skrbi. Tada će se iz centara za socijalnu skrb preko OIB-a moći imati direktni uvid u to što netko posjeduje, kao i koje prihode ima, ili koliko pomoći prima. Neće biti potrebno čekati da se cijeli sustav socijalne skrbi umreži da bi se elektronski povezala na Poreznu upravu, nego će se spajati kako će biti uvođena aplikacija SocSkrb, centar po centar. Plan je da do 1. veljače 2013. bude umreženo 50 posto od 106 tisuća korisnika novčane pomoći. To će se postići tako da će se uvođenje aplikacije SocSkrb, odnosno umrežavanje napraviti prije po centrima za socijalnu skrb u većim mjestima koji imaju najviše korisnika. Brojčano, 16 najvećih centara s podružnicama ima isto korisnika kao i preostala 64, pojašnjavaju u Ministarstvu socijalne politike i mladih.