MOGUĆA GUŽVA U KATEDRALI

Ima li nade za miran Božić, bez 'terora' predsjedničkih kandidata?

05.12.2014 u 07:03

Bionic
Reading

Imamo sreće: Iako su predsjednički izbori između Božića i Nove godine, tj. za vrijeme blagdana, na Badnjak i sam Božić bit ćemo donekle oslobođeni predizbornih aktivnosti predsjedničkih kandidata. Troje najjačih napravit će pauzu i pustiti građane da se posvete obiteljima. Gužva bi jedino mogla nastati u zagrebačkoj katedrali, u koju Josipović svake godine ide na božićnu misu

'Zadnji izborni skup nam je 23. prosinca. Sve nakon toga je potpun mir bez aktivnosti. Dakle terenski dio kampanje završava nam 23. prosinca navečer', kaže za tportal Mladenka Šarić, glasnogovornica stožera Ive Josipovića.

Primirje će trajati tek dva dana jer već 26. prosinca, na Štefanje, tj. blagdan Svetog Stjepana, što je također neradni dan, kandidate iščekuje sučeljavanje na HRT-u, a 27. prosinca je izborna šutnja te dan nakon toga izbori.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarovića blagdane će provesti s obitelji. Glasnogovornik njezinog stožera Mladen Pavić kaže da oni također imaju  zadnji skup 23. prosinca te da na Badnjak i Božić neće biti nikakvih aktivnosti. 'Na Štefanje je nažalost sučeljavanje, ujutro na Hrvatskom radiju, a navečer na HTV-u. Molili smo ih da to prebace za ranije, ali nisu htjeli', kaže nam Pavić.


Predsjednički kandidat Milan Kujundžić ne misli pak u potpunosti obustaviti svoje aktivnosti za blagdane. 'Ne namjeravamo imati političke aktivnosti, već možda neka društvena događanja bez suštinskih političkih poruka. To je vrijeme kada moramo poštedjeti ljude nasrtaja iz političke sfere bez obzira na kratku kampanju', kaže Kujundžićev glasnogovornik Ivan Hrstić.

Hoće li svi ići na božićnu misu u katedralu?

Ivo Josipović kao predsjednički kandidat neće imati predizbornih aktivnosti, no kao aktualni predsjednik zasigurno će se pojaviti na božićnoj misi u zagrebačkoj katedrali, kao što je to radio i prethodnih godina.

Kolinda Grabar Kitarović blagdane će provesti s obitelji, a hoće li to biti u Rijeci ili Zagrebu, glasnogovornik Pavić ne zna. No ako se odluči za obiteljske blagdane u Zagrebu, moglo bi se dogoditi da i ona odluči božićno jutro provesti u zagrebačkoj prvostolnoj crkvi.

Iz stožera Milana Kujundžića kažu da će on zasigurno ići na božićnu misu. Ne znaju još u koju crkvu, no u obzir dolazi i zagrebačka katedrala. 'Nećemo bježati ni od koga', poručuje Kujundžićev glasnogovornik.