UBOJITI VIRUS

Ima li Hrvatska spremne karantene za slučaj ebole?

  • Autor: tportal.hr/HRT
  • Zadnja izmjena 11.10.2014 08:23
  • Objavljeno 11.10.2014 u 08:15
ebola karantena

ebola karantena

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Adrees Latif

U nedjelju je HRT u središnjem Dnevniku prvi objavio da u zagrebačkoj klinici Fran Mihaljević u slučaju najgoreg imaju prostor i osoblje, ali kako prava karantena, koja stoji pet milijuna kuna, nije bila spremna za slučaj da se i kod nas pojavi pacijent zaražen virusom ebole

Pet dana kasnije HRT je ponovno provjerio je li karantena pripremljena. Nakon što je provela cijeli dan sa stručnim osobljem u bolnici Fran Mihaljević novinarka Kristina Pešić Biondić mogla je konstatirati samo jednu činjenicu: I dalje karantena, koja ima tri prostorije sa ukupno šest kreveta, nije u potpunosti spremna. I dalje nedostaje ventilacijski sustav za snižavanje tlaka. Nedostaje videonadzor i u laboratoriju za ebolu nedostaje hematološki aparat koji bi kontrolirao krvne nalaze oboljelih. Točnije nedostaje pet milijuna kuna kako bi sve funkcioniralo točno onako kako treba.

No ipak to ne znači da u Fran Mihaljeviću nisu spremni za prihvat potencijalnih pacijenata. Spreman je prostor, zaštitna odijela, dijagnostički test i najvažnije - imaju spremno osoblje koje je educirano za takve situacije.

Slično je i u Rijeci, gdje se mogu prihvatiti četiri pacijenta, a i tamo nedostaje 5 milijuna kuna kako bi karantena bila 100 posto funkcionalna. Naime, ni riječka kao ni zagrebačka Klinika za infektivne bolesti na odjelu za izolaciju bolesnika u sobama nemaju takozvani podtlak, što znači da to i nisu karantene u pravom smislu riječi.

U sobama bolesnika bi trebao biti podtlak, odnosno niži tlak nego u vanjskom prostoru jer se time osigurava barijera za mogući izlazak virusa prema vani.

Uzalud su infektolozi čekali novac iz Ministarstva zdravlja. A nadali su se da će ga dobiti jer im karantena treba i zbog drugih bolesnika kojima je narušen imunosni sustav. Resorni ministar Siniša Varga kaže kako je poduzeo korake da se iz interventnih sredstava Ministarstva financija odnosno Vlade taj dio isfinancira. A dok ministar poduzima korake za pronalazak novca za završetak karantena medicinsko osoblje je spremno.

U Hrvatskoj je trenutačno pod nadzorom 16 ljudi. Sami kod kuće dva puta na dan mjere temperaturu. Epidemiolog će tri tjedna pratiti njihovo fizičko stanje. Došli su iz Afrike iz rizičnog područja. Nisu imali simptome bolesti te se njihovo zdravstveno stanje prati iz predostrožnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!