HDSSB-OV ULTIMATUM U SABORU

'Ili novci iz proračuna za mljekare ili ostavka ministra Jakovine!'

25.10.2012 u 13:10

Bionic
Reading

Unatoč tome što razočarani mljekari i dalje tumaraju Markovim trgom i čekaju da ih primi premijer ili predsjednik Sabora, na njih ipak misle pojedinci u saborskim klupama koji su zbog nepostizanja dogovora na Savjetu za mljekarstvo zatražili i stanku u Saboru

'Svjedočimo potpunom slomu i uništenju hrvatskog sela. Nakon napora koji su proizvodnji mlijeka činjeni od 2004. godine i koji su doveli do povećanja proizvodnje mlijeka za 150 milijuna litara, otvorene su nove farme, a ovih dana svjedočimo tome da je preko tri tisuće farmi zatvoreno, broj krava koje su odvedene na prisilno klanje sve je veći, a i broj nezaposlenih bit će sve veći', kazao je nakon stanke HDZ-ov Stjepan Milinković

Pledirao je za to da mljekare, koji su saborsku raspravu pratili s galerije, primi i premijer, jer s otkupnom cijenom mlijeka od 1,9 kuna oni neće dočekati ulazak u EU.

'Nemojmo da ostanemo zapamćeni kao grobari hrvatskog sela jer seljaci rade mukotrpno svetkom i petkom', rekao je Milinković.

Mljekarima je podršku dao i HDSSB. 'U kakvoj mi to zemlji živimo? Ova zemlja ima hrpu siromašnih građana, a prosipa se mlijeko i baca kruh. Obećano je blagostanje, od kojeg nema ni 'b'. Ova država je ulagala i kroz poticaje, ovi ljudi su uzimali kredite u poslovnim bankama i ukoliko stane proizvodnja, neće biti zatvorene samo farme, nego će čitave obitelji otići na burzu', kazao je HDSSB-ov Zoran Vinković

Kritike je uputio Vladi, ali i nadležnom ministru.

'Kakva je to Vlada, Ministarstvo i ministar koji ne štite domaću proizvodnju, kakav je to ministar kojem provedeni natječaj za zemlju stoji u ladici godinu dana? Kakav je to ministar koji štiti strane proizvođače? Što stoji iza toga? Stavljanjem na stranu stranih proizvođača uništavate hrvatsku proizvodnju. Ne tražimo široku raspravu, nego rješenje - odmah, a to je pronalaženje sredstava u proračunu ili ostavka ministra koji je pokazao da je nesposoban za svoju funkciju', zaključio je Vinković.


Iz SDP-a su još jednom apelirali da se nastavi dijalog, i to u Ministarstvu poljoprivrede, u kojem se jedino i mogu voditi razgovori o mljekarstvu.

'Dosta smo ovih godina lutali u poljoprivrednoj politici – od kapitalnih ulaganja i poticaja do zemljišta - i sada smo se morali uklopiti u zajedničke okvire europske poljoprivredne politike. Razumijemo nezadovoljstvo poljoprivrednika, ali smo u takvoj situaciji da svi moramo imati strpljenja i da moramo razgovarati', rekla je SDP-ova Dragica Zgrebec, podsjetivši da su u ovom tjednu isplaćene akontacije potpore za mlijeko od 56 milijuna kuna te da su osigurana sredstva za isplate po grlu od 800 za mliječnu kravu i 500 za kravu dojilju.