PUTINOV 'SIVI KARDINAL'

Igor Sečin izlazi iz sjene – moćniji od Medvedeva?

01.07.2010 u 07:00

Bionic
Reading

On je potpredsjednik ruske vlade zadužen za energo-metalsku industriju, onu koja Europi dostavlja plin – ili ga ponekad ne dostavlja. Djelujući u medijskoj zavjetrini tipičnoj za bivšeg KGB-ovca, slovi za neslužbenog vođu konzervativnog vojnoobavještajnog klana u Kremlju i oko njega, zainteresiranog za snažniju državnu kontrolu ekonomije

Zovu ga još i 'Sivi kardinal' odnosno ‘Richelieu’, ‘Darth Vader’... Nakon što je upravljao komadanjem Yukosa, naftne megakompanije nekad najbogatijeg Rusa, a danas sibirskog robijaša Mihaila Hodorkovskog, Sečin je postao strah i trepet ruskih oligarha koji navodno čini sve da im se Putinov pomoćnik za ključne sfere ne počne zanimati za poslove.

On je vodio plinske ratove s Ukrajinom. Operativni dometi sežu mu daleko izvan granica; negdašnji sovjetski vojni prevoditelj u Mozambiku autor je obnovljenih partnerstava s Venezuelom i Kubom.

Forbes: To je drugi najmoćniji čovjek Rusije

Proteklih dana Sečin je, međutim, iznenada postao osoba kojom se simultano bave ruski i inozemni mediji. Dao je, između ostalog, veliki intervju Reutersu koji je shvaćen i kao pokušaj premodeliranja uznemiravajućeg imidža koji se oko njega stvorio.

'To mi je kao nešto iz svijeta mitova i legendi. Jednostavno nije ozbiljno, nije ozbiljno nekome prišiti etiketu', odgovorio je Sečin na pitanje je li on doista vođa navodnog kremaljskog klana nazvanog ‘siloviki’, koji Putin, prema nekim analitičarima, nastoji držati pod kontrolom kako bi dao prostora ‘tehnokratima’ bliskijim svom protežeu na predsjedničkoj poziciji, Medvedevu.

Neki mediji spekuliraju s mogućnošću da se u ruskom vrhu formira trijumvirat (Forbes je još lani na listi najmoćnijih ljudi svijeta Sečina stavio ispred Medvedeva) te da bi u budućim rošadama 'Richelieu' mogao pretendirati, recimo, na poziciju premijera. Sečin uvjerava da je tako nešto nemoguće 'iz objektivnih i subjektivnih razloga'.

Mladi 'specijalac' patriot

Premda djeluje mnogo starije, iskusni i dokazani ‘specijalac’ ima tek 49 godina i dosad se nije okušavao u interakciji s javnošću/nacijom/biračima.

Na pitanje kako bi želio da ga se opisuje, Sečin odgovara: 'Normalni građanin trebao bi biti patriot. Poštena osoba, osoba, profesionalac ako radiš u vladi i efektivan, to je sve.'

U razgovoru za Reuters Sečin je otklonio teze da ga njegov svjetonazor, milje i dužnosti konfrontiraju s Medvedevljevom vizijom modernizacije ruske ekonomije i države u cijelosti.

Isto tako, u intervjuu Izvjestiji opovrgnuo je da trgovanje plinom s Europom shvaća kao instrument za politički pritisak, ustvrdivši da Rusija po tom pitanju mora biti odgovorna prema Europi.

'Sivi kardinal'

Neki promatrači objašnjavaju da u Kremlju isprobavaju razne tehnike odnosa s javnošću, pomno analiziraju Putinove i Medvedevljeve nastupe i poteze te odjek javnosti koji su izazvali.

Intenzivno eksponiranje Sečina proteklih dana možda je još jedan mali pokus Kremlja, ispipavanje terena za Sivog kardinala. S druge strane, može biti riječ o još jednoj probi s ‘podjelama uloga’ o kojima su pisali neki analitičari: Medvedev kao ‘dobar policajac’ i Putin kao ‘opasan policajac’.

Prema zasad viđenom, Sečin tu dolazi kao ‘vrlo opaki policajac’ koji onda, opet, čini da se biračima umjerenijim i prihvatljivijim učini onaj ‘opasni’ policajac.