ETIKA NA PRVOM MJESTU

IDS raspisao izbore za stranačkog kandidata za župana

13.11.2012 u 21:53

Bionic
Reading

Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin, iako je najavljivao da će istaknuti kandidaturu za župana, na večerašnjem sastanku Predsjedništva IDS-a nije sudjelovao. Predsjedništvo stranke večeras je donijelo Odluku o raspisivanju izbora za IDS-ovog kandidata za župana odnosno županicu Istarske županije

Raspravljalo se o načinima i uvjetima kandidiranja, pa je tako odlučeno da kandidaturu na području svoje zajednice podružnica može istaknuti svaki član IDS-a ukoliko je ispunio sve obveze prema stranci, uključujući i članarinu, te ima prebivalište na području Istarske županije od 15. rujna 2012. godine. Preduvjet za isticanje kandidature je također i potpisana izjava o prihvaćanju Etičkog izbornog kodeksa.

Naime, tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora kandidati se obvezuju da neće širiti bilo kakve zlonamjerne ili neutemeljene optužbe protiv bilo kojeg kandidata, iznositi laži i insinuacije o privatnom životu suparnika i članova njihovih obitelji, isticati fizičke, psihičke i druge osobine suparnika radi njihova omalovažavanja.

Kandidati se obvezuju i da će, bez obzira na rezultate izbora, u javnom političkom životu podržati kandidaturu pobjednika na izborima za župana te da se neće kandidirati na izborima za župana na drugoj stranačkoj ili nezavisnoj listi, odnosno kandidacijskoj listi grupe građana.
Predsjedništvo IDS-a odlučilo je da se izbori, po principu jedan član - jedan glas, održe na području cijele Istre ako bude više kandidata iz više zajednica podružnica, što praktično znači da će se u slučaju više kandidata izaći na unutarstranačke izbore.

Izborni postupak i rokovi počinju teći od 14. studenog, odnosno noćas odmah nakon ponoći, a kandidature će se moći podnijeti do utorka, 20. studenog do 24 sata.