ČLAN ISLAMSKE DRŽAVE

Identificiran ubojica koji je odrubio glavu Jamesu Foleyju

24.08.2014 u 17:01

Bionic
Reading

Britanske tajne službe identificirale su muškarca koji je nedavno kao pripadnik Islamske države (IS) pogubio američkog novinara Jamesa Foleyja, objavio je u nedjelju list Sunday Times

Foleyjev ubojica 23-godišnjak je iz Londona, prenosi Sunday Times informacije obavještajnih službi. On je prije godinu dana napustio svoju obitelj u Londonu i priključio se pripadnicima Islamske države u Siriji i Iraku. Nedavno je na Twitteru objavio fotografiju na kojoj drži odrubljenu ljudsku glavu, dodaje se u informaciji. List piše da su to sve informacije koje je dobio od obavještajnih izvora. Prema pisanju britanskog lista The Independent, Foleyja je ubio Abdel-Majed Abdel Bary, nekoć poznat i kao reper imena L Jinny.

IS je Foleyja pogubio u znak odmazde zbog američkih zračnih napada, a video s prikazom glavosijeka objavljen je u utorak na internetu. Počinitelj na snimci ima engleski naglasak, a jezični stručnjaci procjenjuju da potječe iz istočnog Londona.

List Guardian izvijestio je u četvrtak da je Foleyjev ubojica Britanac koji sebe naziva 'Jihadi John' i da pripada jednoj skupini britanskih islamista. List se pri tome poziva na iskaz jednog bivšeg taoca te skupine.

Foleyjev ubojica je muškarac koji je prije nekoliko mjeseci vodio pregovore o oslobađanju jedne španjolske novinarke. Ona je Guardianu izjavila da je riječ o inteligentnom, obrazovanom i vrlo religioznom muškarcu.

Skupinu islamista iz Velike Britanije taoci zovu 'Beatles'.