TADIĆ NAKON SUSRETA SA SANADEROM

Ideje o Velikoj Srbiji su prošlost

20.03.2009 u 21:27

Bionic
Reading

Premijer Sanader u petak se tijekom svog posjeta Beogradu sastao i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. I ovaj je susret prošao u vrlo pomirljivom tonu. Idilu hrvatsko-srpskih odnosa poremetili su samo prosvjednici u Beogradu koji su tražili priznanje Republike Srpske Krajine

Jasnu političku poruku poslao je Tadić Srbima u Hrvatskoj. 'Srbi koji žive u Hrvatskoj imaju svoju državu, to je Hrvatska, i u njoj moraju ostvarivati svoje građanska i demokratska prava', smatra srbijanski predsjednik.

'Bilo kakve ideje o Srbiji do Karlobaga i Karlovca dio su prošlosti. To su izrazito opasne ideje, kao i sve ideje koje dovode u pitanje integritet bilo koje države', poručio je predsjednik Srbije Boris Tadić nakon sastanka s premijerom Ivom Sanaderom.

Srbija više neće voditi ratove jer želi biti garant mira u regiji, pa će i problem Kosova rješavati na međunarodnim pravnim osnovama, rekao je Tadić. Tadić je priznao da je 'Srbiju teško pogodilo hrvatsko priznanje Kosova'.

Naglasio je zajedničke interese dviju država, prije svega gospodarsku suradnju te zajedničku borbu protiv energetske i gospodarske krize.

Sanader smatra da Srbija i Hrvatska mogu biti poput Njemačke i Francuske koje su stoljećima ratovale, a sada su okosnica EU-a. 'Tako i mi možemo biti čimbenik stabilnosti regije', rekao je šef hrvatske vlade. Budući da obje države žele u EU, Tadić je zaključio da bi bilo dobro da se do ulaska u članstvo riješe i otvorena granična pitanja.

'Ponašat ćemo se kao dobar susjed, a od otvorenih bilateralnih pitanja nećemo praviti problem. To ćemo sami rješavati, za to nam ne treba tutor sa strane', rekao je Sanader i time poslao poruku ne samo Srbiji, već očito i Sloveniji i EU-u.

Također je izrazio zadovoljstvo razgovorima resornih ministara dviju zemalja i predstavnika energetskih tvrtki Hrvatske i Srbije u kojima se govorilo o vrlo konkretnim prijedlozima o suradnji, ocijenivši kako će dvije zemlje takvim pristupom moći unaprijed olakšati ili riješiti moguće energetske probleme u budućnosti.

'Iz Beograda odlazim sa sviješću o tome da su današnji posjet i razgovori s najvišim srbijanskim dužnosnicima značajan korak dalje u hrvatsko-srpskim odnosima', kazao je Sanader u izjavi za novinare nakon sastanka s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Sanader i Tadić u pratnji izaslanstava dviju zemalja zatim su otišli na svečanu večeru u zgradi Vlade, a hrvatsko izaslanstvo time će završiti jednodnevni posjet glavnom gradu Srbije i vratiti se u Zagreb.