VIDAS O SLOVENSKOJ INICIJATIVI

Ideje o kondominiju mogu otežati rješenje spora

05.08.2009 u 09:58

Bionic
Reading

Stručnjak za međunarodno pravo dr. Davor Vidas smatra da ideje o kondominiju ne mogu dati osnovu za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora na moru, jer u konkretnom slučaju nemaju oslonca ni u činjenicama ni u međunarodnom pravu, pa stoga mogu otežati izglede za rješenje spora, ali i dugoročne međusobne odnose

U današnjoj izjavi za Hinu Vidas je rekao da se u razmatranju ideja o kondominiju, koje su sada aktualizirane u medijima, treba suočiti s trima međusobno povezanim temeljnim činjenicama.

'Prva temeljna činjenica jest ta da unutar Piranskog/Savudrijskog zaljeva i Hrvatska i Slovenija imaju svoje obale. Stoga bi, s obzirom na rješenje spora unutar zaljeva, one doista mogle raspravljati o raznim pojedinostima razgraničenja, pa i o kondominiju - i to zato što bi svaka od dviju država time nešto davala, ali istodobno i nešto dobivala', rekao je.

Druga je temeljna činjenica, međutim, kako je dodao, ta što se otvoreno pitanje razgraničenja teritorijalnih mora Hrvatske i Slovenije odnosi na znatno veću površinu mora izvan zaljeva nego što je ona unutar zaljeva.

Pritom napominje kako je s tim izravno vezana treća temeljna činjenica - da je cijela obala od rta Gornja Savudrija pa do najbližeg otvorenog mora, odnosno točke 5 iz Osimskog ugovora, neprijeporno hrvatska obala. Stoga Vidas smatra da je, s obzirom na more koje se nalazi ispred te obale, 'bespredmetno raspravljati o kondominiju, jer bi kod toga isključivo Hrvatska nešto davala, a Slovenija isključivo nešto dobivala'.

'Tamo gdje dvije zemlje imaju obalu, na moru se može raspravljati o kondominiju, a tamo gdje samo jedna zemlja ima obalu, na moru je njezin dominij', ističe Vidas.

Za ljubljanski list Dnevnik umirovljni slovenski diplomat Peter Toš, koji je svojedobno bio supredsjedatelj mješovitoga diplomatskog povjerenstva za granicu te u više javnih nastupa podržao pristup premijera Pahora u odnosima spram Hrvatske, izjavio je u utorak da je kondominij 'optimalno rješenje granice na moru između Slovenije i Hrvatske'.