IVO JOSIPOVIĆ

'Idealan scenarij bi bio izbori pa referendum'

07.03.2011 u 17:56

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je danas da bi objava datuma parlamentarnih izbora donijela rasterećenje te da bi idealan scenarij bio kada bi se izbore raspisalo prije referenduma o pristupanju Europskoj uniji

'Idealan scenarij bi bio izbori pa referendum, to je moje mišljenje i nikoga ne obvezuje', izjavio je predsjednik Josipović u emisiji Hrvatskog radija 'S predsjednikom uz kavu'.

Raspisivanje izbora je stvar parlamentarne većine i odgovornosti Vlade, koja mora procijeniti ima li povjerenje građana', rekao je predsjednik i ponovio kako je važno da se izbore odvoji od referenduma o EU kako građani svoj izlazak na referendum ne bi vezali uz neku političku opciju.

Osvrnuvši se na izjavu europskog izvjestitelja Hannesa Swobode da datum izbora treba odrediti nakon završetka pregovora, rekao je da je riječ o prijateljskom savjetu, koji ne treba opterećivati nas u Hrvatskoj.

Za porast euroskepticizma u Hrvatskoj smatra da je logičan odgovor na predugo trajanje pregovora, pa neki više ne vide cjelinu pogodnosti koje donosi ulazak u Uniju.

'Zadaća je svih nas da građanima pokažemo sve prednosti ovoga puta, jer Hrvatska teško da bez Unije ima gospodarsku budućnost', poručio je predsjednik, uvjeren da bi nas neuspjeh referenduma značajno bacio unatrag, i gospodarski i politički.

Komentirajući neke ankete po kojima 70 posto ljudi podupire prosvjede, a Vlada ima najnižu potporu ikad, od samo 13,7 posto, rekao je da to pokazuje pad povjerenja Vladi, o čemu ona mora ozbiljno razmisliti.

'Država nije ugrožena ovim prosvjedima, sve dok su oni u gabaritima demokratske države, a to znači da nema nasilja i da se poštuje zakon', rekao je Josipović. Smatra da će se mirni prosvjedi, u obliku šetnje, i dalje nastaviti dok institucije države, u prvom redu Vlada, ne uvjeri građane da će biti drukčije.

Teško je reći hoće li prosvjedi prestati ako premijerka Jadranka Kosor objavi datum izbora, ali bi objava izbora sigurno donijela određeno rasterećenje, a to ne bi bilo loše ni za samu Vladu, jer bi važne razgovore vezane uz završetak pregovora s EU možda obavila u većem miru, rekao je Josipović i istaknuo da su mirni prosvjedi dio demokratske tradicije i ne ugrožavaju pristup EU. Pregovore ugrožava neprovođenje reformi i nezadovoljavanje kriterija, a ne demokratski prosvjedi, poručio je Josipović.