liječnici primarne zaštite

Iako po novom zakonu moraju, dio liječnika odbija dežurati: Ispada da smo mi njihovi kmetovi

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 04.01.2019 20:04
  • Objavljeno 04.01.2019 u 20:04
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti jasno propisuje da je dežurstvo obveza svima, no prvi vikend u Novoj godini s novim Zakonom, koncesionari koji do sad nisu - neće dežurati ni sutra

'U Splitsko dalmatinskoj županiji se dogodilo da nam na Staru godinu pošalju raspored dežurstava, a da prethodno se nismo dogovorili da ćemo dežurati niti smo s tim bili upoznati, a nismo znali ni pod kojim uvjetima ni na kojem mjestu', kaže za RTL Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine u Splitu.

U Varaždinskoj županiji liječnica Iris Đipalo Juretić koja je sama uložila u svoju odrdinaciju dobila je, kaže, direktne prijetnje oduzimanja koncesije ako ne odradi dežurstvo i prije nego je Zakon stupio na snagu.

'Ispada da smo mi njihovi kmetovi, znate - vi sad imate koncesiju, mi smo vam je dali i vi morate raditi što mi kažemo. Mislim da u ovom slučaju treba pitati liječnike što to dežurstvo nosi i što treba napraviti', kaže Đipalo-Juretić, liječnica obiteljske medicine u Općini Šemovec.

Dežurstvo je odradila, iako ugovor nije potpisan. Iz Varaždinske županije poručuju da se može obratiti nadležnim institucijama zbog mogućeg dokazivanja kaznenog djela prijetnje. Predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata kaže da bi se dežurstvima rasteretila hitna.

'Ako na primjer povraćaju imaju proljev da mogu otići kod dežurnog liječnika opće prakse i da mogu dobiti neke lijekove, a ne ići na hitnu kao što je do sad bilo. Dežurstva su obavezna, svi ih moraju raditi ne smiju se buniti na to, ali im treba osigurati uvjete', kaže Jasna Karačić, Hrvatska udruge za promicanje prava pacijenata.

  • +1

Dom Zdravlja u Metkoviću gdje je obrađivan dječak koji je nedavno preminuo

Izvor: Cropix / Autor: Denis Jerkovic / CROPIX

Ono što je tek sad propisano Zakonom za cijelu Hrvatsku u Zagrebu je tako već više od 20 godna.

'S obzirom da HZZO još nije donio novu odluku o ugovaranju u gradu Zagrebu ćemo posebna dežurstav provoditi i do sada na 13 lokacija koje su objavljene na stranici grada Zagreba za sve tri djelatnosti koje su opisane: obiteljska, dentalna i pedijatrija', kaže Ivana Portolan Pajić, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba.

Liječnici tvrde ako lokalna zajednica ne pomogne liječnicima može se lako dogoditi još jedan Metković.

'Mi na to upozaravamo već dvije tri godine da se takvi slučajevi mogu desiti. Sad kad su se desili svi krivimo doktore. Ja tvrdim da je sustav zakazao. Sustav ne može funkcionirati tako kako sad funkcionira', kaže Vjekoslava Amerl - Šakić, liječnica obiteljske medicine u Zagrebu.

Iz ministarstva zdravstva poručuju: Ugovoreno razdoblje za koncesionare produženo je do 31. ožujka 2019. godine, a iza toga slijede novi ugovori s obvezom dežurstva. Do tada osnivači domova zdravlja dužni su osigurati prostor i opremu, a ne samo slušalice

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!