DEFICIT U PRORAČUNU

I Vatikan uvodi mjere štednje

Bionic
Reading

Sveta stolica ima 2832 osobe na platnom spisku, a ovogodišnji budžet je 263 milijuna eura, prenosi Al Jazeera Balkans

Zbog deficita u budžetu od oko 15 milijuna eura i velikog broja zaposlenih, u Vatikanu su prinuđeni poduzeti mjere štednje, pa tako na mjesto onih koji odlaze u penziju neće biti prijema novih.

Kako prenosi Vjerska informativna agencija (VIA), razmišljalo se o otpuštanju dijela zaposlenih, ali se od toga ipak odustalo.

Vatikan ima 2832 osobe na platnom spisku, a ovogodišnji budžet je 263 milijuna eura, prenosi Tanjug.

Svim organima Svete stolice naloženo je da razrade programe štednje. To se odnosi i na samu kuriju, koja okružuje Papu, kongregacije i papska vijeća.

U okviru mjera štednje, Papa ubuduće, naprimjer, neće poklanjati srebrnu medalju stranim gostima koji mu dolaze u audijenciju, kao što je to do sada bio slučaj.

Iznesen je i podatak da u vatikanskim izdacima mediji sudjeluju s oko 25 milijuna eura, a riječ je prije svega o Radio Vatikanu, koji emitira program na više jezika.

Oko 50.000 nekretnina

Precizira se da glavno glasilo L'Osservatore Romano ima gubitak od oko pet milijuna eura.

Vatikan prihoduje od raznih ulaznica za muzeje, prodaje suvenira i poštanskih maraka, ali to nije dovoljno da pokrije budžetski deficit.

U Rimu i okolici Vatikan ima oko 2.500 nekretnina koje se izdaju, a o sredstvima koja se zarade po toj osnovi nema pojedinosti.

Navodi se i da Vatikan ima nekretnine u Engleskoj, Francuskoj i Švicarskoj, čija je ukupna vrijednost oko 424 miliona eura.

Ukupan broj nekretnina procjenjuje se na oko 50.000.

Prema švicarskim procjenama, Vatikan posjeduje oko 200.000 hotelskih kreveta.

Skupi avionski let

U samom Rimu u crkvenom vlasništvu je oko 800 škola, 65 klinika i 43 internata.

Podaci o rezervama u gotovini, vrijednosnim papirima, dionicama i zlatnim rezervama stari su više godina. Prije četiri godine Vatikan je posjedovao dionice u vrijednosti od oko 520 milijuna eura.

Biskupije svijeta dužne su financijski pomoći Vatikan 'prema svojim mogućnostima' i od toga se godišnje sakupi oko 25 milijuna eura.

Novinare je iznenadila 'vatikanska tarifa' za mjesto u papinom avionu za Meksiko u ožujku. Dok redovna karta košta 2660 eura, novinari su platili 6720 eura, uz mogućnost da u avionu razgovaraju s Papom, njegovim tajnikom i pratiocima.

Razlika u cijeni objašnjena je 'pokrivanjem troškova Papina posjeta'.