od šeika do generala

I Tuđman će, čini se, dobiti velered: Provjerili smo tko se sve okitio najvišim hrvatskim odličjima

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 14.05.2019 15:08
  • Objavljeno 14.05.2019 u 15:08
George W. Bush, šeik Al-Thani, Ante Gotovni, Davor Domazet-Lošo, Al Gore

George W. Bush, šeik Al-Thani, Ante Gotovni, Davor Domazet-Lošo, Al Gore

Izvor: Profimedia / Autor: Montaža Neverna Bućevića, tportal

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u izbornoj će godini predložiti uvođenje novog odlikovanja koje planira nazvati po prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Provjerili smo tko su uopće laureati koji su u posljednje vrijeme ponijeli najveća hrvatska priznanja: Velerede s Danicom i lentom

Naziv novog odlikovanja bio bi Velered Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom, a dodjeljivao bi se hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje nacionalnog zajedništva.

Novo državno odlikovanje bit će u redu najviših priznanja koja Hrvatska dodjeljuje, velereda. Dosad su ih bila četiri, a nose imena kraljeva Tomislava, Petra Krešimira IV i Dmitra Zvonimira te kraljice Jelene.

Sudeći prema pozitivnoj reakciji hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na predsjedničinu inicijativu, odluka o uvođenju novog odlikovanja trebala bi biti tek formalnost. Inače, za uvođenje odlikovanja koje bi nosilo ime prvog hrvatskog predsjednika već se odavno zauzimaju umirovljeni generali.

Provjerili smo tko je u posljednje vrijeme bio okićen jednim od četiri velereda.

Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom

Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, za iznimne zasluge u unapređenju sveobuhvatnih odnosa i razvitku uzajamne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Indije te promicanju prijateljstva i partnerstva hrvatskog i indijskog naroda, prilikom nedavnog posjeta Hrvatskoj odlikovan je predsjednik Indije Ram Nath Kovind.

Kolinda Grabar Kitarović, Ram Nath Kovind

Kolinda Grabar Kitarović, Ram Nath Kovind

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Velered kralja Tomislava, koji se dodjeljuje poglavarima država kao najviši izraz priznanja Republike Hrvatske, u posljednje vrijeme dobili su rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, portugalski Marcelo Rebelo de Sousa, kao i dva šeika, katarski emir Tamim bin Hamad al Thani i emir Kuvajta Sabah al Ahmad al Džabir al Sabah. Spomenutu nagradu ponio je i bivši američki predsjednik George W. Bush. Nekadašnji američki potpredsjednik Al Gore dobio je Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom za značajan doprinos pronalaženju rješenja za globalne klimatske promjene i posvećen rad u cilju zaštite planeta Zemlje.

  • +33
  • +30

Okučani: Kolinda Grabar Kitarović i Jandroković na obilježavanju obljetnice Bljeska

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Prošle godine u kolovozu predsjednica je odlikovala generale Antu Gotovinu i Mladena Markača Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Riječ je o odlikovanju koje se dodjeljuje dostojanstvenicima, visokim državnim dužnosnicima i čelnicima međunarodnih organizacija za njihov doprinos međunarodnom ugledu i položaju Republike Hrvatske; hrvatskim i stranim predsjednicima parlamenata i vlada za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti RH, izgradnji i napretku Republike Hrvatske te za izniman doprinos razvitku odnosa Republike Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima; vojnim zapovjednicima Oružanih snaga RH za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga RH.

Prošle godine u kolovozu predsjednica je odlikovala generale Antu Gotovinu i Mladena Markača Veleredom kralja Petra Krešimira IV

Prošle godine u kolovozu predsjednica je odlikovala generale Antu Gotovinu i Mladena Markača Veleredom kralja Petra Krešimira IV

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Uz spomenuti dvojac, to su odličje u mandatu aktualne predsjednice ponijeli admiral Davor Domazet Lošo i generali Drago Lovrić i Pavo Miljavac, ali i Mark Brandt Dayton, guverner američke savezne države Minnesote.

Velered Dmitra Zvonimira, koji se dodjeljuje visokim hrvatskim i stranim vjerskim dostojanstvenicima te visokim dužnosnicima za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, odnosima hrvatske države i vjerskih zajednica te za iznimne uspjehe u kulturnom i humanitarnom djelovanju, ponio je jezikoslovac Milan Moguš, i to za osobite zasluge i dugogodišnje sveukupno znanstveno, kulturno i javno djelovanje u RH i u svijetu, a u prigodi 90. obljetnice života.

Kolinda Grabar Kitarović, Drago Lovrić

Kolinda Grabar Kitarović, Drago Lovrić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!